Радиацията в повредения реактор в АЕЦ "Фукушима" в Япония достигна най-високите си нива от ядрената авария преди почти 6 години, пише "Гардиън".

Операторът на централата Tokyo Electric Power (Tepco) съобщи, че радиацията в част от изолатора във II блок достига 530 сиверта на час. Това е един от трите блока, които пострадаха след изключително силно земетресение и мощно цунами на североизточното крайбрежие на Япония през март 2011 година.

Рекордните радиационни нива подчертават тежката задача, пред която са изправени хиляди работници, тъй като Tepco трябва напълно да извади от експлоатация централата - процес, който се очаква да отнеме около четири десетилетия.

Последните данни, описвани от експерти като "невъобразими", са изключително тревожни, тъй като при предишни измервания бяха отчетени 72 сиверта на час в част от реактора.

Една доза от 1 сиверт е напълно достатъчна, за да предизвика лъчева болест и повръщане; 5 сиверта пък биха убили изложените на радиация в рамките на месец, а една доза от 10 сиверта убива човек за няколко седмици.

Японската компания отбелязва, че анализ на снимка разкрива, че има дупка в метална платформа в изолатора, под резервоара, в който се намира ядрото на реактора. Дупката, която е един метър, вероятно е в резултат на изтичане на ядрено гориво.