Българите гласуват в неделя за избор на следващия президент на страната на втори тур, уморени от широко разпространената корупция в най-бедната страна-членка на Европейския съюз на фона на нарастващите разходи за енергия и високия брой смъртни случаи от коронавируса, пише "Ройтерс".

Действащият президент Румен Радев, 58 г., спечели 49,5% от гласовете на първия тур на 14 ноември, той се конкурира с ректора на Софийския университет 58-годишният Анастас Герджиков, който спечели 22,8% от гласовете миналата седмица.

Президентският пост е до голяма степен церемониален, но набира сили във времена на политическа криза, когато държавният глава може да назначава временни кабинети. Президентството дава и висока трибуна за влияние върху общественото мнение.

Радев, бивш командир на военновъздушните сили, придоби популярност с подкрепа на масови протести през 2020 г. и с назначаването на временни кабинет. Нова партия, създадена от двама завършили в Харвард предприемачи, които Радев назначи за временни министри през май, спечели парламентарните избори миналата седмица.

Герджиков, уважаван професор по антична и средновековна литература, обвини Радев, че настройва българите един срещу друг и обеща да обедини нацията, засегната от смъртността, свързана с COVID, която е сред най-високите в ЕС и растящите разходи за енергия.

Герджиков е силен привърженик на западните съюзи на България, член на НАТО, и води кампания за подобряване на бизнес възможностите и подкрепа на съдебните реформи за подобряване на върховенството на закона в страната със 7 милиона души.

Радев, който провежда кампания през 2016 г. за премахване на западните санкции срещу Русия, каза, че България трябва да поддържа прагматични връзки с Москва и не трябва да я гледа като на враг, не на последно място поради тесни исторически и културни връзки.

Неговите коментари, че Кримският полуостров, анексиран от Русия от Украйна през 2014 г., е "понастоящем руски", предизвикаха протести от Киев.

Гласуването започна в 7 часа сутринта (05:00 GMT) и завършва в 20 часа (1800 GMT). Избраният президент встъпва в длъжност през януари следващата година.

Около 4 хиляди наблюдатели ще следят хода на изборите. Гласуването при спешна епидемиологична ситуация поради пандемия се провежда с физическа дистанция, задължително е носенето на медицински маски и извършването на дезинфекция.

България е изправена пред най-тежката политическа криза от края на комунизма преди три десетилетия, пише "Евронюз".

Някои анализатори предполагат, че апатията на избирателите може да затрудни Радев, който се кандидатира като независим кандидат.

С около 30% избирателна активност завърши балотажът
на живо

С около 30% избирателна активност завърши балотажът

Малко над 20% прескочи интересът към балотажа към 15 ч.