Саудитска Арабия и Русия, най-големите производители на петрол в света, постигнаха съгласие да замразят добива на „черно злато” след разговори в Катар, съобщават „Блумбърг” и „Ал Арабия”.

Замразяване на производството на петрол до нивата от януари ще бъде „адекватно”, и страната все още иска да изпълни исканията на клиентите си, заяви саудитският петролен министър Али Ал Наими в Доха след разговори с руския енергиен министър Александър Новак.

Наими добави, че Катар и Венецуела също са се съгласили да участват в замразяването на производството.

Постигнатото споразумение  няма да доведе до обратен завой в тенденциите на световните пазари веднага, но ще създаде по-добра основа за възстановяване на цената във втората половина на годината, смятат експерти. 

Според Международната агенция по енергетика Саудитска Арабия произвежда по 10,2 милиона барела петрол на денонощие през януари в сравнение с 10,5 милиона барела на денонощие през юни 2015 година. Русия произвежда по близо 10,9 милиона барела на денонощие през изминалия месец – рекорд след края на съветската ера.

Катар ще следи за изпълнението на споразумението, каза енергийният министър на страната Мохамад бин Салех ал Сада на пресконференция. Ниските цени на петрола не са нещо положително за света, добави той.

Повече от година, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да не намалява производството на петрол, за да насърчи увеличаване на цената, котировките на „черно злато” остават около 70% под пика от 2014 година.

Срещата между представителите на Катар, Русия, Саудитска Арабия и Венецуела се проведе в Доха, тъй като Катар е ротационен председател на ОПЕК.