Топ агенти от разузнаването на Саудитска Арабия, приближени до престолонаследника Мохамед бин Салман, са разпитали малка група бизнесмени през миналата година относно използване на частни компании за ликвидиране на врагове на монархията от Иран.

Това пише американският вестник "Ню Йорк таймс", позовавайки се на трима източници.

Ердоган обсъжда с Тръмп убийството на Кашоги

Ердоган обсъжда с Тръмп убийството на Кашоги

Коментира, че убийството е поискано от "най-високите нива" на саудитското правителство

Саудитските разузнавачи направили проучването в момент, когато принц Мохамед, тогава е бил заместник на престолонаследника и военен министър, предприе действия за утвърждаване на властта си и нареди на съветниците си да засилят военните и разузнавателни операции извън монархията.

Обсъжданията са проведени повече от една година преди убийството на журналиста Джамал Кашоги. Според изданието информацията показва, че саудитските лидери са обмисляли убийства още от самото начало на издигането на принц Мохамед.

Турски доклад твърди: Тялото на Кашоги е разложено с киселина

Турски доклад твърди: Тялото на Кашоги е разложено с киселина

Взети са проби от канализацията в консулството

Саудитският екип се е срещнал с бизнесмени, включително и с израелеца Джоел Замел - стратег, който има връзки с разузнаването. Замел е свързан с фирмата Psy-Group, която е разследвана от ФБР и е заподозряна, че е изготвила план за медийна манипулация в полза на президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.

Също така са водени разговори за потенциална смяна на режима в Иран с ливанско-американския бизнесмен Джордж Надер, представител на Обединените арабски емирства, който се смята, че е организирал срещите.

Турция даде записи за Кашоги на САЩ, Саудитска Арабия и още три държави

Турция даде записи за Кашоги на САЩ, Саудитска Арабия и още три държави

Ердоган заяви, че може да се срещне с Тръмп в Париж

По време на една от срещите в Рияд през март 2017 г. съветници на генерал-майор Ахмед ал Асири са повдигнали възможността за ликвидирането на топ ирански врагове на монархията, включително и Касим Сюлеймани, лидерът на паравоенните сили "Ал Кудс" към Революционната гвардия на Иран.

Бизнесмените обявили, че ще се консултират с адвокатите си, които впоследствие отхвърлили всички планове. Те предложили на Рияд да потърси частна разузнавателна група от Великобритания.

Ал Асири, заместник-директор на саудитското разузнаване и близък съветник на принц Салман, е един от петима топ официални представители, които са уволнени заради скандала с Кашоги.

Докато Саудитска Арабия била заинтересована да бъдат организирани убийства по време на срещата през март 2017 г., Замел, Надер и други пък са предложили да се разклати иранската икономика с цел да си осигурят финансиране от Рияд за осъществяване на плана им.

Планът е включвал разкриване на тайни активи на "Кудс", създаване на фалшиви профили в социалните мрежи за подклаждане на безредици в Иран, финансиране на ирански опозиционни групи, отправяне на обвинения към ирански представители и други.

Идеята е от 2016 г. и е имала за цел да подкопае иранското ядрено споразумение.