Специалният прокурор на САЩ Робърт Мълър е дал списък с повече от 40 въпроса на адвокати на президента Доналд Тръмп като част разследването дали Русия се е намесила на президентските избори през 2016 г. и дали американският лидер е възпрепятствал правосъдието.

Информацията съобщава вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от АП.

Американският вестник се е сдобил с въпросите, които варират от мотивите на Тръмп да уволни директора на ФБР Джеймс Коми преди година до контактите на кампанията на американския лидер с руснаците.

Въпреки че екипът на Мълър е подчертал пред адвокатите на Доналд Тръмп, че президентът не е мишена, разследващите са заинтересовани да разберат дали действията на държавния глава представляват възпрепятстване на правосъдието и искат да го разпитат за няколко епизода от управлението му. Адвокатите искат да се разреши разследването възможно най-скоро, но няма споразумение как да се постигне.

Много от въпросите са около казуса дали е възпрепятствано правосъдието, включително реакцията на Тръмп относно решението на главния прокурор Джеф Сешънс да не участва в разследването на Русия, което вбеси американския президент.

Въпросите също засягат казуса за руската намеса и дали кампанията на Тръмп е координирала действия с Кремъл по някакъв начин. Мълър пита държавния глава дали е бил наясно, че служители в предизборния му щаб, включително Пол Манафорт, са били в контакт с Москва.

Мълър повдигна няколко обвинения срещу Манафорт, бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп, но нито едно от тях не е свързано с руската намеса.