Италианският разследващ журналист Роберто Савиано е изправен пред съдебен процес за клевета заради изказване, в което обвинява италианските крайнодесни лидери в липса на състрадание към хората, които умират в морето. Това предаде "Гардиън".

Савиано, автор на книгата "Гомор", за написването на която се внедрява в италианската мафия, от 2006 г. се укрива, тъй като има заплахи за живота му. Той ще бъде изправен пред съда по-късно тази година за това, че е нарекъл лидера на "Братята на Италия" Джорджия Мелони "копеле", след като тя е заявила, че лодките на неправителствени организации, които са се опитали да спасят бежанци, трябва да бъдат потопени.

В политическото телевизионно шоу Piazzapulita журналистът е помолен да коментира смъртта на шестмесечно бебе от Гвинея след трагично корабокрушение в централната част на Средиземно море. Включвайки в забележките си лидера на крайнодясната Северна лига Матео Салвини, който в качеството си на вътрешен министър въведе глоби до 50 000 евро на спасителните кораби на неправителствени организации, Савиано заяви: "Искам само да кажа на Мелони и на Салвини, вие сте копелета! Как можахте?"

"Трябва да върнем мигрантите обратно в техните страни и да потопим лодките, които са ги спасили" - това са конкретните думи на Джорджия Мелони, които са разгневили Савиано. Тя от своя страна е завела дело за клевета срещу журналиста в Рим.

По думите на Савиано много малко интелектуалци и писатели в Италия са се противопоставили на това, което той описва като "криминализиране на неправителствените организации".

Италия чака от ЕС "ясен и адекватно финансиран" план за справяне с миграцията

Италия чака от ЕС "ясен и адекватно финансиран" план за справяне с миграцията

Европа да прави повече за ограничаване на хуманитарните коридори, иска Марио Драги