Президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че САЩ намират за "непоносимо" това, че Ислямската революция се запазва 41 г. след свалянето на подкрепения от Вашингтон шах, информира АФП.

"Непоносимо е за САЩ да приемат победата на велика държава и че суперсила е изхвърлена от тази земя", обяви той на митинг в Техеран по повод годишнината от създаването на Ислямската република през 1979 г.

109 са войниците на САЩ с мозъчни травми след ударите на Иран

109 са войниците на САЩ с мозъчни травми след ударите на Иран

Пентагонът: Близо 70% от пострадалите са се върнали към своите задължения

"Естествено е за тях да мечтаят 41 г. за връщане на тази земя, защото знаят, че ние сме една от най-силните държави" в Близкия изток, добави той.

Рохани говори на събитие на площад "Азади" в Техеран на фона на засиленото напрежение със САЩ. Техеран и Вашингтон остават врагове от 1979 г., когато правителството свали подкрепения от САЩ шах Мохамед Реза Пахлави.

"През последните две години САЩ оказаха толкова голям натиск върху нашия възлюбен народ, върху цялата ни търговия, върху целия ни износ, върху целия ни внос и върху всичките ни нужди, за да изчерпят търпението на нашия народ", обяви Рохани.

Израел и САЩ си поделиха борбата срещу Иран

Израел и САЩ си поделиха борбата срещу Иран

На предизборно събитие в събота Бенет обяви, че двете страни са се съгласили да работят в тандем за блокиране на опитите на Техеран да създаде коридор

Но "американците не разбират величието на иранския народ. САЩ вярват, че са изправени пред 41 г. цивилизация. Не, американците са изправени пред хиляди години иранска цивилизация", подчерта иранският държавен глава.