Оставката на съветника по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън няма да доведе до разговори между Вашингтон и Техеран, обяви Ислямската република, цитирана от "Ройтерс" и АФП.

Президентът на Иран Хасан Рохани призова САЩ да прекратят политиката си на "максимален натиск" срещу Техеран и предупреди, че страната му ще продължи да намалява ангажиментите си към ядрената сделка от 2015 г., ако е нужно.

Нетаняху разкри нов обект за разработка на ядрено оръжие в Иран

Нетаняху разкри нов обект за разработка на ядрено оръжие в Иран

Той призова международната общност за по-голям натиск върху Техеран

Доналд Тръмп намекна, че е склонен да води преговори с Иран за ново споразумение. Но според Техеран това е невъзможно, докато Вашингтон не отмени санкциите.

Болтън, хардлайнер, който заемаше високи позиции в администрацията на Джордж У. Буш, напусна поста във вторник. Тръмп написа в "Туитър", че е уволнил Болтън, след като е отхвърлил някои от съветите му.

Оттеглянето на Болтън от администрацията на Тръмп няма да накара Иран да води преговори със САЩ, заяви посланикът на Ислямската република в ООН и добави, че това е вътрешен въпрос, а Техеран не се меси в делата на другите страни.

Иран готов да освободи задържания британски танкер

Иран готов да освободи задържания британски танкер

Това може да се случи "скоро"

Посланикът добави, че няма място за разговори със САЩ, докато санкциите не бъдат отменени.

САЩ трябва да разберат, че агресивността не е от полза, трябва да изоставят политиката си на максимален натиск над Иран. Ангажиментите на Иран по ядрената сделка са пропорционални на действията на другите страни и ние ще предприемем нови действия, ако е необходимо, закани се президентът Рохани.

Иран също изключва възможността за среща между Рохани и Тръмп.

Посланикът на Ислямската република в ООН подчерта, че подобна среща може да се осъществи само ако Вашингтон прекрати "икономическия тероризъм" с отмяна на санкциите.

МААЕ: Следи от уран в ирански ядрен склад

МААЕ: Следи от уран в ирански ядрен склад

На властите в Иран ще бъде поискано обяснение за резултатите

Рохани призова САЩ да отстранят войнолюбците след оставката на Болтън.

Междувременно Австралия разкри, че трима граждани на страната са задържани в Иран. Не е ясна причината за задържането им.

Потвърждението дойде, след като Times of London информира, че две жени от британско-австралийски произход са задържани в Техеран, а австралийската ABC съобщи, че австралийският приятел на една от жените също е задържан. Съобщава се, че едната от жените е университетски преподавател, който е задържан от месеци, докато двойката е арестувана, докато е била на палатка до военен обект като част от обиколка в Азия.