Президентът на САЩ Доналд Тръмп да отмени санкциите и да се извини преди Иран да се върне на масата за преговори за ядрената програма на Ислямската република. Това поиска иранският президент Хасан Рохани, цитиран от държавната медия, предаде "Ройтерс".

Във вторник цената на петрола достигна рекорден връх от ноември 2018 г., след като Вашингтон обяви, че от края на следващата седмица ще наложи санкции на всички държави, които купуват петрол от Иран.

Парламентът на Иран определи цялата на армия на САЩ за терористична организация

Парламентът на Иран определи цялата на армия на САЩ за терористична организация

173 от 215 депутати са приели новия законопроект

"Винаги сме били народ на преговорите и дипломацията, в същото време ние сме народ на войната и отбраната. Преговорите са възможни само ако натискът бъде прекратен, те поднесат извинение за незаконните си действия и има взаимно уважение", каза Рохани.

Междувременно върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи заяви, че Иран може да изнася толкова петрол, колкото е необходимо.

Турция няма да приеме новите антиирански санкции на САЩ

Турция няма да приеме новите антиирански санкции на САЩ

Мерките ще засегнат осем държави

"Усилията на САЩ да санкционират продажбите на ирански петрол няма да стигнат доникъде. Ние можем да изнасяме от нашия петрол толкова, колкото се нуждаем и искаме", категоричен е Хаменеи.