Западните представители на преговорите във Виена се споразумяха да премахнат големите санкции срещу Иран. Това съобщи в четвъртък иранският президент Хасан Рохани. Той коментира напредъка на преговорите във Виена по иранската ядрена програма, съобщават ТАСС и Франс прес.

"Беше постигнато споразумение по основните точки на споразумението. Представители на Запада се споразумяха да отменят основните санкции - за петрола, нефтени продукти, транспорта и застраховането, както и за Централната банка на Иран. Сега се водят дискусии по някои незначителни точки."

Предния ден иранският президент заяви, че преговорите във Виена ще завършат с победата на Иран.

До седмици може да се постигне сделка между САЩ и Иран

До седмици може да се постигне сделка между САЩ и Иран

Всичко зависи от Техеран, обяви Вашингтон преди поредния кръг преговори

На 19 май във Виена се проведе среща на делегацията на Съвместната комисия на Иран и международната петорка (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) относно пълното възстановяване на изпълнението на Съвместния цялостен план за действие (JCPOA) по иранската ядрена програма.

Заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи отбеляза добър напредък след последните две седмици преговори.

От началото на април Виена е домакин на срещи, както и работа на експертно ниво в три работни групи за решаване на практически въпроси с цел да се възобнови изпълнението на съвместния цялостен план: премахване на санкциите на Вашингтон срещу Техеран (и бъдещо връщане на САЩ към сделката) и изпълнение на ядрените задължения на Иран.

Представители на страните, участващи в споразумението, също провеждат консултации с американската делегация.

Няма преки преговори между американски емисари и ирански представители във Виена. Преговарящите отбелязват постоянен напредък в работата си. Експертите също продължават да работят по текста на бъдещото споразумение. Всички делегации се ангажират да положат усилия за приключване на преговорите до края на май.

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Коментар на Кремъл