"Ролинг Стоунс" заплашват президента Доналд Тръмп със съд за използване на песните им на неговите митинги, съобщава АП.

Стоунс заявиха, че техният правен екип работи с организацията за музикални права BMI, за да спре използването на техни песни в кампанията за преизбиране на Тръмп.

"BMI са уведомили кампанията на Тръмп от името на Стоунс, че нерегламентираната употреба на техните песни ще представлява нарушение на лицензионно споразумение. Ако Доналд Тръмп пренебрегне забраната и упорства, той ще бъде изправен пред съда за нарушение и пускане на музика, която не е лицензирана."

Стоунс се оплакаха по-рано по време на кампанията на Тръмп през 2016 г. относно използването на тяхната музика за разпалване на консервативните му поддръжници на митинги.

Класиката You Can't Always Get What You Want на "Ролинг Стоунс" от 1969 г. бе популярна песен на негови събития. Пуснаха я отново при закриването на скорошния митинг на Тръмп в Тулса, Оклахома - събитие на закрито, критикувано за потенциала да разпространи коронавируса.

Организацията за музикални права BMI предоставя лицензи и има каталог от повече от 15 милиона песни, които могат да бъдат пускани на политически събития. Артистите могат да откажат тяхна музика за политическо събития, а в изявление на BMI се казва, че Стоунс са направили точно това.

Други изпълнители също се оплакват, че тяхната музика се свързва със събитията на Тръмп.

Семейството на покойния рок музикант Том Пети заяви, че е издало забрана, прекратяване и отказ, след като Тръмп използва песента I Won't Back Down в Тулса.

"Тръмп по никакъв начин не е упълномощен да използва тази песен за по-нататъшната си кампания, която поставя твърде много американци и здравия разум зад гърба си", се казва в изявлението.

"Както покойният Том Пети, така и неговото семейство са твърдо против расизма и всякаква дискриминация. Том Пети никога не би искал негова песен да се използва в кампания за омраза. Той обичаше да събира хора.″

Носителят на "Грами", Нийл Йънг се нахвърли към Тръмп през 2018 г., след като чу една от песните си, използвана против желанията му, по време на предизборните митинги на Тръмп.

Роденият в Канада музикант предупреди Тръмп, че използва сингъла Rockin' in the Free World от 1990 г., въпреки по-ранни предупреждения.