Русия избра 36-годишна патриотична филмова звезда, която да изпрати в космоса, предизвиквайки надпревара със САЩ и Том Круз, който първи ще снима филм в орбита, съобщава "Бизнес инсайдър".

Руската космическа агенция обяви победителя в открит конкурс за изпращане на актьор на Международната космическа станция (МКС) тази година.

Русия се стреми да изпрати екипа на 5 октомври в опит да бъде първият игрален филм, заснет в космоса.

36-годишната Юлия Пересилд трябва да излети същия месец, когато Том Круз е планирал да замине за МКС, за да заснеме филм с режисьора Дъг Лиман.

Пересилд е един от четиримата финалисти на открито прослушване, проведено от "Роскосмос, руската космическа агенция. 

Москва се стреми да засили своята космическа програма, която е в застой след разпадането на Съветския съюз и е изпреварена от компанията на американския технологичен милиардер Илон Мъск SpaceX, пише АФП.

Руската космическа агенция обяви филмовия проект, след като НАСА потвърди миналата година, че се обединява с американската екшън звезда Том Круз, за ​​да направи филм на МКС.

В руската "космическа драма", чието работно заглавие е "Предизвикателство", ще участват популярната руска актриса Юлия Пересилд (36) и Клим Шипенко, 37-годишен американски режисьор и актьор, каза "Роскосмос".

Те ще трябва да преминат обучение, включително тестове с центрофуга, скокове с парашут и полети при нулева гравитация, започвайки не по-късно от 1 юни.

Макет от руския сегмент на МКС ще бъде използван за подготовка на екипажа за космическото им приключение. Изстрелването от космодрума Байконур в Казахстан на борда на космически кораб "Союз МС-19" е определено за 5 октомври. Филмът е копродуциран от ръководителя на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин и държавната мрежа Channel One.

Константин Ернст, генерален директор на Channel One, каза, че филмът е част от голям проект - който ще включва и производството на документални филми - за да помогне на руснаците да преоткрият "любовта и страстта" към програмата за човешки космически полети.

Космическата агенция също така обяви плановете си да отведе японския милиардер Юсаку Маедзава на МКС през декември, възкресявайки програмата си за космически туризъм в лицето на американската конкуренция.

45-годишният Маедзава, който направи своето богатство с онлайн търговията на дребно, заяви, че планира да документира мисията и да я сподели със света на своя канал в YouTube с над 700 000 абонати. "Роскосмос" заяви, че той ще извърши полета с филмовия продуцент Йозо Хирано на борда на космически кораб "Союз МС-20", който е планиран за 8 декември.

По-рано ексцентричният милиардер обяви планове да вземе със себе си осем души на мисия през 2023 г. около Луната на борда на космически кораб Starship, построен от SpaceX на Мъск.

Маедзава и филмовият продуцент Хирано ще започнат приблизително три месеца предполетно обучение през юни в Центъра за обучение на космонавтите "Юрий Гагарин" в Звездния град извън Москва. Те вече са преминали необходимите медицински прегледи.

Общо осем частни самофинансирани космически пътешественици са посетили МКС и Маезава ще бъде първият от Япония. Полетът му ще бъде и първият път, когато две от трите места на ракета "Союз" ще бъдат заети от туристи.

Маедзава ще бъде първият космически турист, който ще пътува до МКС от 2009 г., когато канадецът Гай Лалиберте, съосновател на Cirque du Soleil, пътува до станцията.

Според списание "Форбс" космическите туристи могат да платят между 20 и 35 милиона долара на човек за 8-12 дни в космоса. Цената за полета на Маезава не е оповестена.

Възобновяването на туристическите полети идва, след като "Роскосмос" загуби монопола си върху пращането на екипажи до МКС, когато миналата година ракета SpaceX успешно достави астронавтите на НАСА в космоса.

Остаряващите руски ракети "Союз" са надеждни и позволяват на Москва да остава актуална в съвременната космическа индустрия, но страната се бори за иновации и да е в крак с други ключови играчи.