Докато руските ракетни атаки продължават да валят срещу Украйна, Европейският парламент ще даде наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2022 г. на народа на Украйна, представляван от президента Володимир Зеленски, избраните лидери и гражданското общество, на 14 декември, пише за "Дойче веле", Сергей Руденко, украински журналист, писател и политически коментатор.

Това е важно признание, но в момента украинците се борят предимно за свободата си да живеят, а не за "свободата на мисълта". Те се борят да живеят в свободна и независима държава и затова не трябва да се страхуват да бъдат изнасилени и убити от войници от руската армия. Те се борят да живеят в страна, в която децата им не трябва да се крият под земята от ракети.

И те плащат много висока цена, за да постигнат тази цел: Плащат с живота на тези, които умират или вече са загинали във войната, които са посмъртни носители на наградата.

Наградите Пулицър и Сахаров

Честно казано, никога не съм мечтал да спечеля наградата Пулицър или наградата Сахаров. Но сега имам.

През май Бордът на Пулицър награди със "специална награда журналистите от Украйна за тяхната смелост, издръжливост и отдаденост на правдивите репортажи по време на безмилостното нахлуване на Владимир Путин в тяхната страна и неговата пропагандна война в Русия".

Повечето от милионите смели украинци, които колективно са спечелили тази награда, вероятно няма да я помнят дълго. Сигурен съм, че вероятно дори не означава нищо за някои от тях. Същото може да се каже и за Нобеловата награда за мир, която беше присъдена съвместно на Центъра за граждански свободи в Украйна тази година, както и за факта, че украинска група — Kalush Orchestra — спечели тазгодишния конкурс за песен на Евровизия.

Това е много разбираемо. Когато ракети прелитат над главите им и милиони са принудени да напуснат домовете си, последното нещо, което хората изпитват, е да празнуват. Още по-малко, когато съседите се прибират от фронта в ковчег или децата са принудени да пишат домашните си в противовъздушни убежища. Или когато всяка ракетна атака срещу Киев, Харков, Днепър, Николаев или Одеса се чувства като лична атака и съобщенията с кръстове от роднини на фронта те карат да плачеш.

Взривове събудиха Киев
Обновена

Взривове събудиха Киев

Свалени са 13 ирански дрона над града

Реалност, наречена "война"

Живеем в реалност, наречена "война", в която най-великото нещо за спечелване не е награда, а правото на живот. Всички украински победители в тези престижни награди имат едно общо нещо: те отчаяно искат да живеят за да печелят.

И това ги прави все по-смели, смели и дръзки. През месеците на тази изтощителна война страхът постепенно изчезна на заден план. Путин си направи грешно сметката, когато се опита да сплаши украинския народ и да го лиши от бъдещето му.

Тези, които са родени да летят, не могат да пълзят. Украинците ще се борят докрай за страната си. Никой няма да се предаде на Кремъл. Ние се борим за правото на живот, а Русия иска да ни го отнеме.

Разбира се, признанията, които щедро ни бяха дадени по целия свят, са добри. Това означава, че мислят за нас, оценяваме и почитаме това.

Срамното е обаче, че тези награди не могат да се превърнат в доставки на модерни оръжия от Запада. И само те биха могли да помогнат да се спре бруталното клане, което Путин отприщи в Украйна.

CNN: Байдън мисли да предаде на Украйна "Пейтриът"

CNN: Байдън мисли да предаде на Украйна "Пейтриът"

Киев ще получи мощно оръжие за ПВО отбрана

Това не е сериал по Netflix

Проточилата се война, която целият свят следи на живо от края на февруари, сякаш притъпи представата на зрителите. Някои изглежда си мислят, че гледат сериал на Netflix. Как доброто се бори със злото, смяна на героите на екрана и мимолетни образи на разрушени градове. Със зрител, който свиква със страданието, сълзите и разрушението, но внезапно се събужда отново, когато главният злодей заплашва света с ядрено унищожение.

Но е време всички на планетата Земя да разберат, че войната на Русия в Украйна не е филм. И че това не е само война срещу Украйна, но и срещу цялата западна цивилизация. Рано или късно ще засегне всички.

Путин, по чиято заповед десетки хиляди украинци биват избивани на воля и се бомбардират жилищни райони на мирни градове, едва ли сам ще се спре. Той отдавна прекрачи границата. Той се постави там, където вече няма място за състрадание или разкаяние. Можем да го спрем само заедно.

ЕС отличи украинския народ с наградата "Сахаров"

ЕС отличи украинския народ с наградата "Сахаров"

Народът на Украйна и украинският президент Володимир Зеленски