Румъния няма да удължава извънредното положение след 15 май, но ще наложи "състояние на тревога", което ще позволи умерено разхлабване на ограниченията.

Това съобщи президентът на балканската страна Клаус Йоханис, цитиран от "Ройтерс".

Румъния няма да отваря детските градини, училищата и университетите до септември

Румъния няма да отваря детските градини, училищата и университетите до септември

В северната ни съседка са починали 631 души от началото на епидемията

"За съжаление тази епидемия няма да отмине. Трябва да продължим да бъдем отговорни и много внимателни", подчерта Йоханис и добави, че някои ограничения за пътуване ще бъдат отменени, но "няма да се позволява на хората да пътуват в по-големи групи от трима души".

Събиранията, на закрито и открито, ще останат забранени, поясни той.

Междувременно "Политико" съобщава, позовавайки се на местни медии, че "Форд" възобновява производството на автомобили и двигатели в югозападния румънски град Крайова. "Дачия", собственост на "Рено", също от днес възобновява производството на автомобили. Двете компании спряха производството си на 19 март.

В Румъния заразените с коронавирус са повече от 13 500, а починалите са над 800 души. 

В Румъния задължават носенето на маски на определени места от 15 май

В Румъния задължават носенето на маски на определени места от 15 май

Ние решихме след 15 май всеки да носи защитна маска на затворени публични пространства

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 3,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 238 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 3,5 млн. случая и над 247 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,1 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".