Носенето на маски на някои обществени места ще е задължително в Румъния от 15 май, когато ограничителните мерки ще бъдат разхлабени. Това обяви президентът на балканската страна Клаус Йоханис, цитиран от АП и други медии.

Румъния събрала €78 млн. от глоби за нарушаване на рестрикциите за месец

Румъния събрала €78 млн. от глоби за нарушаване на рестрикциите за месец

Сумата е грубо колкото националният приход от корпоративен данък за целия февруари

В телевизионно послание Йоханис, който носеше хирургическа маска, се обърна към румънците, че ще бъде задължително носенето на маски в обществения транспорт и на други затворени публични пространства.

Румънският лидер каза, че е имал нова среща с премиера Людовик Орбан, министри и експерти, за да обсъдят подготвянето на план за разхлабване на мерките. Той поясни, че скоро ще представят подробен план.

Ние решихме след 15 май всеки да носи защитна маска на затворени публични пространства и когато използваме обществения транспорт. Тази мярка не е ограничена като време и ще имаме избор дали да носим маска може би след година, когато тази пандемия ще е под контрол и няма да има риск от инфекция, обясни Йоханис.

Румъния разхлабва ограниченията от 15 май

Румъния разхлабва ограниченията от 15 май

Това ще стане постепенно, подчерта Йоханис

По думите му хората ще могат да пътуват свободно в страната от 15 май, когато изтича извънредното положение. Румънският лидер каза още, че някои ограничения, включително забрана за големи събирания, ще останат в сила.

Румъния обяви извънредно положение на 16 март и впоследствие го удължи до 15 май.

В балканската държава има 9710 заразени с коронавирус и 508 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 169 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,5 млн. случая и над 178 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 696 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".