Президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви, че властите ще започнат да разхлабват ограничителните мерки след 15 май, когато изтича извънредното положение, информира „Политико”.

Това ще стане постепенно, подчерта Йоханис. „В началото дейности с малък риск на заразяване с този вирус ще бъдат възможни отново”,каза държавният глава, но не конкретизира за кои дейности става въпрос.

„Искаме да рестартираме икономиката на Румъния”, добави още той. Йоханис каза, че разхлабването означава, че властите по-малко ще се намесват в живота на гражданите.

В Румъния заразените са вече над 8 400 души

В Румъния заразените са вече над 8 400 души

От началото на епидемията са починали 417 души

„Всеки ще трябва да се грижи повече за себе си, за семейството си и близките си”, поясни румънският лидер.

Йоханис осъди насилието в няколко квартала на Букурещ и други румънски градове, където полицията трябваше да се намеси през уикенда.

„Има хора, които не разбират защо трябва да спазват правилата. Не можем да толерираме такива прояви на насилие, докато тази пандемия създава проблеми на всички нас”, категоричен Клаус Йоханис.

Румъния направи обратен завой – Великден у дома, а не в църквата

Румъния направи обратен завой – Великден у дома, а не в църквата

Според новото споразумение християните няма да могат да отидат на черква в петък и събота, за да си вземат от обредния хляб. Също така няма да могат да излязат от домовете си, за да си вземат от Благодатния огън

Държавният глава на балканската страна се опита да увери румънците, че хората над 65-годишна възраст няма да бъдат поставяни под карантина. Йоханис определи като недопустима идеята възрастните хора да се изведат от домовете им и да се поставят под карантина.

В Румъния до момента са потвърдени 9242 случая на заразени с коронавирус и 482 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,35 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 160 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,49 млн. случая и над 171 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 658 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".