Сенатът на Румъния ратифицира междуправителствено споразумение, подписано миналата година със САЩ, което има за цел да разшири и модернизира ядрената енергетика на страната.

Сделката на стойност 8 млрд. долара може да доведе до завършването на два реактора в АЕЦ "Черна вода", единствената атомна електроцентрала в Румъния и обновяване на един от двата й съществуващи реактора.

Космин Гита, главен изпълнителен директор на ядрения оператор Nuclearelectrica, коментира в изявление, че ратифицирането означава, че Румъния е в състояние да постигне целта си да свърже блок 3 към мрежата през 2030 г. и блок 4 през 2031 г.

Той добави, че обновяването на реактора Candiru-6 на "Черна вода" предлага най-евтиния начин за производство на електроенергия, така че "ядрените проекти идват с двойно предимство: конкурентни разходи и нулеви емисии на въглерод".

АЕЦ "Черна вода" експлоатира два канадски реактора с тежка вода под налягане с капацитет 650 MW. Блок 1 влезе в търговска експлоатация през 1996 г. и блок 2 през 2007 г. Nuclearelectrica се надява да удължи експлоатационния живот на блок 1 до 60 години.

Работата по третия и четвъртия реактор, които също са проектирани от Candiru, е започнала през 80-те години на миналия век преди падането на режима на Чаушеску през 1989 г.

През юли 2020 г. Румъния обяви търг за ново проучване за осъществимост за завършване на блокове 3 и 4.

Европейската комисия одобри плана за помощ от САЩ за завършване на работата по двата реактора през ноември, като приключи дългогодишните планове за набиране на китайска помощ в проекта.

През 2013 г. Румъния и Китай подписаха две споразумения, които възлагат на China General Nuclear (CGN) водеща роля в изграждането и финансирането на реакторите. Това бе последвано от сделка през май 2019 г. между румънската държавна ядрена компания Nuclearelectrica и CGN за изграждане на два реактора от 700 MW.

Румъния промени курса си в началото на 2020 г., след като САЩ засили критиките към Китай.

Според Nuclearelectrica проектите ще допринесат за развитието на ядрената индустрия в страната и ще създадат до 9 000 работни места, както и ще стимулират "научни изследвания, иновации и развитие в ядрената индустрия".

САЩ финансират с $8 млрд. румънската АЕЦ "Черна вода"

САЩ финансират с $8 млрд. румънската АЕЦ "Черна вода"

САЩ ще защитават Румъния от "зловредни чужди сили и да запази границите си"