Румънското правителство връща полицейския час през нощта и задължителните зелени сертификати за повечето обществени места, а училищата ще бъдат затворени за две седмици, съобщи Нова телевизия. Мерките влизат в сила от понеделник, 25 октомври.

В Румъния през този месец бяха отчетени рекорден брой заразени и смъртни случаи от COVID-19, болничната система е пред прага на колапс.

Новите мерки, чието действие ще е за период от 30 дни, предвиждат ограничаване на движението на хората след 10 часа вечерта, затваряне на магазини и ресторанти след 9 ч. вечерта.

Само имунизираните и тези, които са преболедували ще имат достъп до публични затворени пространства. Изключение се прави за хранителните магазини, аптеките и религиозни храмове.

От понеделник става задължително и носенето на маски на открито, забраняват се сватби и други частни събития.

Хиляди на протест срещу COVID-19 сертификатите и ограниченията в Румъния

Хиляди на протест срещу COVID-19 сертификатите и ограниченията в Румъния

Скандираха "Свобода без сертификати" и "Долу правителството"

Работодателите трябва да изпратят половината от служителите си да работят дистанционно.

Едва една трета от възрастното население на Румъния е ваксинирано, а недоверието в държавните институции и дезинформационните кампании са в пик.

През тази седмица все пак беше отчетено нарастване на дневния брой на ваксинациите - резултат от драматичните кадри по новините, показващи препълнени болници и умиращи хора.

Вчера са извършени 86 000 имунизации с първа доза - рекорд за един ден.

В Румъния ще поставят бустерна доза срещу COVID-19 на всички

В Румъния ще поставят бустерна доза срещу COVID-19 на всички

От 28 септември ще получават трета доза ваксинираните преди повече от 6 месеца…