Повече от 5 000 крайнодесни протестиращи демонстрираха снощи в румънската столица Букурещ, за да отхвърлят предстоящите нови ограничения, които властите се надяват да преборят тревожния ръст на заразените с коронавируса, въпреки че Румъния регистрира нов рекорд на COVID-19 заразените в рамките на 24 часа от началото на епидемията в северната ни съседка - 12 590 новозаразени, съобщава "Асошиейтед прес".

Протестиращите, предимно без маски, се събраха пред правителствените сгради и скандираха "Свобода без сертификати" и "Долу правителството". На един от плакатите пишеше: "Зелени сертификати = диктатура".

В Румъния ще поставят бустерна доза срещу COVID-19 на всички

В Румъния ще поставят бустерна доза срещу COVID-19 на всички

От 28 септември ще получават трета доза ваксинираните преди повече от 6 месеца…

Демонстрацията беше организирана от крайнодясната румънска партия AUR.

Само една трета от 19-те милиона румънци са ваксинирани досега, което е най-ниският процент в Европейския съюз след България.

Сред ограниченията, които влизат в сила днес, са носене на маски на публични места. Магазините пък трябва да затварят в 22 часа.

Ресторанти, театри и фитнеси могат да останат отворени, някои от тях с частичен капацитет, но само за хора, които имат COVID-19 сертификат или покажат доказателство, че са преболедували коронавируса.

През уикенда има вечерен час за неваксинирани румънци и има планове за задължителна ваксинация на здравните работници.

Вътрешният министър на Румъния: Ваксинирайте се за да не се върнем към ограниченията

Вътрешният министър на Румъния: Ваксинирайте се за да не се върнем към ограниченията

Маските остават задължителни и след 1 август в Румъния