Румъния има за цел да преразгледа своята държавна отбранителна индустрия, като инвестира в нови технологии, за да увеличи производството и износа в региона, каза нейният министър на икономиката в сряда, очертавайки планове за сектор, чийто оборот скочи по време на войната в Украйна, пише "Ройтерс".

Държавната ROMARM контролира 15 компании, произвеждащи оръжия и боеприпаси, от барут и бронирани транспортни средства до снаряди и управляеми ракети.

През деветте месеца, откакто Русия нахлу в съседна Украйна, ROMARM отбеляза ръст на оборота си шест пъти от 131,6 милиона леи (28,48 милиона долара) през 2021 г., като износът представлява по-голямата част от него, каза министър Флорин Спатару.

Но високите разходи за енергия и остарялата технология означават, че компанията се бори да бъде в крак с частните отбранителни фирми.

"Това, което виждаме, е, че високите цени на енергията и ниската технологична база са довели до по-ниско от очакваното ниво на производство", каза Спатару в интервю за "Ройтерс".

"Имаме нужда от инвестиции в нови технологии, за да решим този проблем с конкурентоспособността. Ние се стремим да увеличим производството, за да отговорим на нуждите на съответните министерства, но също така гледаме към износа и покриваме регионалното търсене."

Оръжейната промишленост на Източна Европа увеличи производството тази година, тъй като правителствата в региона водят усилия да помогнат на Украйна в борбата й срещу Русия.

За разлика от други страни в региона, Румъния, която споделя 650 км граница с Украйна, отказа да коментира военната помощ, която предоставя, но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза през ноември, че тя е "значителна".

Член на НАТО от 2004 г., Румъния ще повиши разходите си за отбрана до 2,5% от брутния вътрешен продукт през следващата година от сегашните 2%.

Спатару каза, че държавните отбранителни фирми имат текущи процедури за придобиване на нови производствени линии и оборудване на стойност 600 милиона леи (129,83 милиона долара), като още 200 милиона леи са отпуснати за следващата година.

През 2023 г. Electromecanica Ploiesti, дъщерно дружество на ROMARM, ще започне тригодишна инвестиционна програма за изграждане на ракетни прехващачи SkyCeptor в партньорство с американския Raytheon, като първите ракети се очакват през 2026 г., каза Спатару.

НАТО увеличава присъствието си в Румъния

НАТО увеличава присъствието си в Румъния

Повишава се ефективността на отбраната на източния фланг на Алианса