Долната камара на парламента на Румъния гласува за частично декриминализиране на злоупотребата със служебно положение, информира "Ройтерс".

Промяната може да позволи отмяна на наложена присъда на най-влиятелния политик в страната и да повлияе върху други знакови дела в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Мярката е приета на фона на протестите на опозиционни политици и активисти в борбата с корупцията, които обвиняват правителството, че позволява разпространение на злоупотребите.

Но законопроектът вероятно няма да се превърне в закон, тъй като под него трябва да се подпише президентът Клаус Йоханис, който обяви, че ще оспорва законодателството в Конституционния съд.

Промените, предложени от правосъдното министерство, бяха дебатирани в парламентарна комисия, Сената и долната камара в рамките само на три дни. Обикновено нормалната парламентарна процедура трае няколко седмици.

Подобни изменения в Наказателния кодекс вероятно ще доведат до допълнително обтягане на отношенията с ЕС.

Прокурори предупредиха, че стотици случаи на злоупотреба със служебно положение в съда могат да бъдат прекратени, ако промените, одобрени в долната камара от 167 депутати срещу 87, влязат в сила.

Но Йоханис подчерта, че ще работи за спиране на мярката.

Лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня е осъден на три години и половина затвор за злоупотреба със служебно положение. Решението на Върховния съд се обжалва.

Според промените злоупотребата със служебно положение няма да се възприема като престъпление, ако прокуратурата не успее да докаже, че обвиняемият е извършил деянието в своя полза или на роднини. Драгня ще спечели, тъй като той не е осъден, че се е облагодетелствал или някой свой роднина.

Служител, който е спечелил по-малко 1 900 леи (474 долара) - минимална месечна заплата, в резултат на действията си, той не подлежи на съдебно преследване.

Максималната присъда ще бъде намалена от седем на пет години и осъдени, които са на възраст над 60 години, ще лежат само 1/3 от присъдата си.