81% от румънците смятат, че страната им трябва да избере Запада, предимно ЕС, САЩ и НАТО, когато стане въпрос за политически и военни съюзи, информира Аджерпрес, позовавайки се на проучване на INSCOP.

10,4% от респондентите са на мнение, че Румъния трябва да избере Изтока, особено Русия и Китай, докато 8,6 на сто не знаят или не са отговорили на въпроса.

61,4 на сто от респондентите мислят, че членството на Румъния в ЕС носи предимства, докато 35,2% смятат обратното.

Други 31,9% изразяват мнение, че като държава членка Румъния трябва да следва правилата на ЕС, дори и когато националните интереси са засегнати, докато 64,2% считат, че Румъния трябва да защити националните си интереси, когато са в противоречие с правилата на ЕС, дори и при риск да изгуби еврочленството си.

77,5% от анкетираните споделят, че ЕС не трябва да се разпада през следващите години, докато 16% са на противоположното мнение.

Социологическото проучване показва още, че 66,6% от румънците смятат, че НАТО ще защити Румъния в случай на агресия, докато 29,3 на сто мислят, че държавата ще трябва да се защитава сама, ако има такъв сценарий.

От анкетираните 75,4% са съгласни, че американските военни бази в Румъния ще помогнат за отбраната на страната в случай на външна заплаха. 20% не са съгласни с това.

71,3% смятат, че САЩ имат положително влияние върху Румъния, докато 16,9% считат това за Русия.

Що се отнася отношението на румънците към Русия, 61,7% са на мнение, че Москва вреди на държавата им, докато 19,1% мислят, че им помага. В същото време 55,8% вярват, че западните държави помагат на Румъния, докато 32,1% мислят, че им вредят.

Проучването е проведено между 1 и 12 март и в него са участвали 1100 респонденти. Статистическа грешка е +/-2,95%.