Цените в Русия са се повишили с още 2,1 % през втората седмица след руската инвазия в Украйна и налагането на западните санкции - от 5 до 11 март. Тази инфлация се добавя към инфлацията от 2.2% от предишната седмица.

Доставчиците са преразгледали цените, за да отразят новия обменен курс, в който основното е девалвацията на рублата Най-вероятно прекъсването на веригата за доставки вече е започнало да се отразява на цените, тъй като много западни компании или напълно напуснаха Русия, или спряха работа в страната.

Сред продуктите поскъпват плодовете и зеленчуците. Доматите например са поскъпнали с над 12%, а бананите - средно с 11%, а в някои райони и с близо 50%.

Различни хигиенни продукти - шампоани, паста за зъби, прах за пране, тоалетна хартия, памперси и дамски превръзки - също отбелязват сериозен ръст.

Този път Росстат регистрира увеличение на цените на широк списък от лекарства. Аналгетиците поскъпнаха с 6 %, а витамините - с 5,5 %. Дори цените на обикновения валидол са се повишили рядко.

15% инфлация за една седмица в Русия

15% инфлация за една седмица в Русия

Нахлуването в Украйна предизвика срив на фондовия пазар и рублата

Росстат, държавната статистическа служба, отчита поскъпване на почти всички хранителни продукти, включително на млечните продукти, елда, ориз, брашно, макаронени изделия, чай и др. Захарта поскъпна с почти 13% през седмицата.

Русия въведе преди няколко дни забрана за износ на зърно, брашно и захар.

Цените автомобилите и машините продължават да растат и през втората седмица на войната. Цените на автомобилите и смартфоните се повишиха с почти 7%. Телевизорите поскъпнаха с 12% през седмицата.

Не са се променили цените обаче на цигарите, водката и хляба, както и на транспортните такси и жилищните и комуналните услуги, които се регулират от държавата.