Русия е готова да се откаже от ядрения си арсенал, ако и САЩ го направят.

Това увери премиерът Владимир Путин пред журналисти след срещата си с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Ако тези, които правеха атомни бомби и ги използваха, са готови да се откажат от тях, разбира се ние ще приветстваме това и ще съдействаме на този процес по всички начини", заяви руският премиер.

От своя страна германският външен министър заяви, че идеята всички страни да се откажат от ядрения си арсенал, от колкото да го ограничават, е реална перспектива.

Изявлението на Путин обаче идва малко след това на високопоставен руски генерал, който предупреди за опасността от съкращаване ядрените бойни глави на Русия и САЩ.

Припомняме, в съвместна декларация от 1 април американският президент Барак Обама и руският президент Дмитрий Медведев се договориха да  започнат междуправителствени преговори по нов договор за съкращаване на ядрените нападателни оръжия, който да бъде готов до декември.

Договор за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжие (СТАРТ-1) бе подписан на 31 юли 1991 г. и влезе в сила на 5 декември 1994 г. Действието му изтича на 5 декември тази година, но срокът може да бъде удължен.