Русия гони журналист на БиБиСи, до края на месеца да напусне страната, което според журналиста е отмъщение срещу Великобритания за действия срещу руски медии и отказа да издаде визи на репортерите от Русия, съобщава "Блумбърг".

Репортерът ще трябва да напусне, когато настоящата виза изтече на 31 август, заяви служител на външното министерство в петък. Държавната "Росия-24" съобщи, че визата на журналиста на БиБиСи Сара Рейнсфорд не е подновена.

БиБиСи "не обърна внимание на многократни предупреждения от външното министерство, че ще бъдат предприети подходящи мерки в отговор на многократната злоупотреба на Лондон с визовия процес за руски кореспондент", заяви говорителката на външното министерство Мария Захарова.

През 2019 г. ТАСС съобщи, че Великобритания не е издала визи на руски журналисти. Посланикът на Русия в Лондон Андрей Келин заяви по това време, че Москва обмисля мерки в отговор.

Този ход идва в момент, когато отношенията между Русия и Запада са най-лоши след Студената война и на фона на най-суровите репресии на Кремъл срещу вътрешната опозиция от години. Правителството принуди множество независими медии да затворят или да се идентифицират като "чуждестранни агенти" и заведе наказателни дела срещу опозиционни политици.

Действието на министерството е първият случай, в който Русия гони британски журналист, откакто Люк Хардинг от "Гардиън" бе изгонен през 2011 г. На американският журналист Дейвид Сатър бе забранено да влиза в Русия през 2014 г., а на полския кореспондент на всекидневника Gazeta Wyborcza бе наредено да напусне в 2015 г.

Рейнсфорд е кореспондент на БиБиСи от Русия, Турция, Испания и Куба и е автор на "Нашата жена в Хавана: Репортаж за Куба на Кастро".

Въпрос, който тя зададе на президента на Беларус Александър Лукашенко относно новите санкции на Великобритания срещу неговия режим, бе един от акцентите на осемчасовата пресконференция, която той даде тази седмица. "Можете да се задавите с тези санкции във Великобритания", отговори й Лукашенко.