Руската полиция задържа Роман Доброхотов, главен редактор на разследващата медия The Insider, за разпит по дело за клевета и претърси дома му в сряда, действия които негови съюзници определят като репресии срещу медиите, критикуващи Кремъл, съобщава "Ройтерс".

The Insider е онлайн медия, която публикува истории за живота на руския скрит елит и си сътрудничи с Bellingcat, чиито разследвания на разузнавателните служби на Москва са осъдени от руските държавни служители като западна пропаганда.

Insider, който министерството на правосъдието миналата седмица определи като "външен агент" преди парламентарните избори през септември, работи с Bellingcat по проекти, включително разследване на това, което критикът на Кремъл Алексей Навални казва, че е опит да го убият.

Русия забрани разследващия сайт "Проект", бил "нежелан"

Русия забрани разследващия сайт "Проект", бил "нежелан"

Кремъл затяга репресиите срещу независимите медии

Терминът "чуждестранен агент" носи отрицателни конотации от съветската епоха и подлага тези, които са определени за допълнителен държавен контрол.

Доброхотов публикува домашния си адрес в Twitter и каза, че там текат полицейски обиски. "Един адвокат няма да навреди" сега, пише той. Няма незабавен коментар от полицията.

Часове по-късно свидетел на "Ройтерс" видя как Доброхотов напуска дома си с полиция. Той каза пред репортери, че е отведен за разпит по дело за клевета, свързано с туит за холандски журналист.

Адвокат на холандския журналист заяви, че случаят е свързан с твърдения, че клиентът е сътрудничил на руските служби за сигурност.

"Роскомнадзор" блокира сайта на Навални

"Роскомнадзор" блокира сайта на Навални

Както и още 48 сайта на хора и организации, свързани с него

Говорейки след разпит на Доброхотов, адвокатът му заяви пред агенция РИА, че клиентът му остава свидетел, а не обвиняем по делото за клевета.

Полицията конфискува лаптопите, телефоните, таблетите и паспорта на Доброхотов, съобщи OVD-Info, правозащитна група, която наблюдава полицейските действия.

Сергей Ежов, колега, каза, че Доброхотов е планирал да напусне Русия по-късно в сряда.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш, която самата е под домашен арест заради обвинения, че е нарушила ограниченията за коронавирус на протест, заяви, че правният натиск изглежда като отмъщение за разследващите репортажи на The Insider. "Ясно е защо това се случва, те правят отлични разследвания".

Кремъл казва, че руснаците имат голямо разнообразие с новинарски източници, от които могат да избират, както и че всички разследвани дела срещу търговски обекти са резултат от конкретни обстоятелства и са мотивирани от спазването на закона, а не от политиката.

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

„Новичок” продължава да се произвежда в Русия...