Руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин заяви в петък, че Москва и Пекин са разработили съвместни масирани удари на бойните си кораби по самолетоносачи по време на последните военни учения в рамките на "Восток-2022", насочени към овладяване на съвместното използване на ВВС и ВМС на двете страни, съобщиха руски медии през деня.

В рамките на ученията са отработени "масирани огневи удари и отбранителни и настъпателни действия срещу сухопътните сили и ударни групи на самолетоносачи на противник".

Фомин подчерта, че "съвместното използване на самолети и военни кораби от Русия и Китай е основната характеристика на учението".

В централната част на Японско море учението включва търсене и унищожаване на вражески военноморски групи, както и търсене и унищожаване на вражески подводници, мерки за организиране на всички видове отбрана на обща група бойни кораби, отблъскването на вражески въздушни атаки и поражението на десантна сила по време на морско нахлуване.

Китай изпраща войски в Русия за съвместно учение

Китай изпраща войски в Русия за съвместно учение

Пекин успокоява, че това няма връзка с настоящата международна и регионална ситуация

Фомин каза още, че като цяло по време на ученията е отработено използването на коалиционна групировка войски.

"Учението се проведе на два етапа. Първо, обучаемите уточниха решението за използване на войски в стратегическа операция, поставиха задачи и разработиха плана на операцията и свързаните с него документи. На втория етап се отработиха командването и управлението на войските в курс на отблъскване на агресия срещу Русия и използване на коалиционна група за възстановяване на териториалната цялост на държавата".

Ученията "Восток 2022" се провеждат на различни места в Далечния изток на Русия и Японско море и включват повече от 50 000 войници и над 5000 единици оръжия, включително 140 самолета и 60 военни кораба, съобщи руското министерство на отбраната.

В ученията участват и войски от Индия, Лаос, Монголия, Никарагуа, Сирия и няколко бивши съветски републики.

САЩ няма да изтеглят военната си техника от Япония и след края на ученията

САЩ няма да изтеглят военната си техника от Япония и след края на ученията

На фона на напрежението с Китай относно Тайван

Индия продължава да подчертава своя неутралитет в позицията си относно войната на Русия в Украйна, заявявайки, че поддържа добри отношения както със Запада, така и с Москва.

Китай категорично отказа да критикува войната на Русия в Украйна, обвинявайки Съединените щати и НАТО, че провокират Москва, и осъди западните санкции, наложени на Москва.

Русия от своя страна силно подкрепи Китай на фона на напрежението със САЩ, което последва неотдавнашното посещение в Тайван на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Руският президент Владимир Путин наскоро направи паралели между подкрепата на САЩ за Украйна и пътуването на Пелоси до Тайван, като обвини, че и двете са били част от предполагаемите американски усилия за подклаждане на глобална нестабилност.

САЩ заделят военна помощ за България, застрашена е от руска агресия

САЩ заделят военна помощ за България, застрашена е от руска агресия

Защита срещу заплахи за суверенитет и териториална цялост