Директорът на Агенцията за военното разузнаване на САЩ заяви, че не само Русия, но и Китай се стремят към производството на по-бързи, футуристични оръжия, за да оспорят превъзходството на Вашингтон във военно отношение, съобщава АП.

Генерал-лейтенант Робърт Ашли заяви пред Комисията по отбрана в Сената на САЩ, че Китай разработва далекобойни крилати ракети, като някои са способни да достигнат свръхзвукова скорост. Той допълни, че Пекин също работи върху бомбардировач за ядрени мисии, с което Китай също ще има в запас ядрена триада - базирани на сушата междуконтинентални балистични ракети, оборудвани с атомно оръжие стратегически бомбардировачи и изстрелвани от подводници балистични ракети.

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия
на живо

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия

Путин говори пред Федералното събрание

През миналата седмица руският лидер Владимир Путин разкри нови стратегически оръжия, които според него не могат да бъдат прехванати. Едното от тях е свръхзвуков летателен апарат, който може да лети 20 пъти по-бързо от скоростта на звука и да прави маневри за избягване засичане от противоракетни системи.

Според Ашли разработването на подобни оръжия революционизира войната чрез предоставяне на възможността да се нанасят удари по цели много по-бързо, на много по-голямо разстояние и с много по-голяма сила.

Генералът изтъкна още, че Китай също така разработва прецизни бойни глави на балистични ракети и свръхзвукови летателни апарати за отговор срещу противоракетни системи за отбрана.

В същото време директорът на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс предупреди, че Китай увеличава парите за отбрана, което е заплаха за влиянието на САЩ, информира "Ройтерс".

Говорейки за световните заплахи, той разкри, че Китай ще похарчи 8 милиарда долара в 68 държави за установяване на геостратегически позиции, не само по икономически и търговски причини, а и за използване на военни обекти.

Вчера Китай разкри най-голямото увеличение на парите за отбрана за три години, поставяйки целта от 8,1 на сто тази година.