Руското министерство за извънредни ситуации разполага с достатъчно сили, за да се справи ефективно с разливането на дизеловото гориво в Норилск и ръководството на Русия ще реши дали да поиска чужда помощ за справяне със ситуацията.

Това заяви първият заместник-министър по извънредните ситуации на Русия Александър Чуприян, цитиран от "Спутник".

"Благодаря много на всички страни, които искат да ни помогнат. Политическото ръководство на страната ще определи дали е необходимо или не. Към настоящия момент има достатъчно сили и средства за бързото и ефективно използване при спешни действия", подчерта той.

Поне още седмица чистят петролния разлив край Норилск

Поне още седмица чистят петролния разлив край Норилск

Над 700 тона петролен разлив е събран, последствията ще са за десетилетия

Според длъжностното лице група от около 500 души и 200 броя оборудване са участвали в ликвидирането на последиците от разливането на гориво.

В събота държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон е готов да помогне на Русия да смекчи екологичната ситуация в Норилск и предложи техническата експертиза на САЩ.

Извънредно положение беше обявено в Норилск, след като около 21 000 тона дизел изтичаха от резервоар за гориво в ТЕЦ № 3 на Норилск - Таймир Енергийната компания и проникнаха в близката река.

Путин обяви извънредно положение след разлив на петрол в Арктическия кръг

Путин обяви извънредно положение след разлив на петрол в Арктическия кръг

"Грийнпийс" го сравнява с катастрофата от 1989 г. на "Ексон Валдес" в Аляска