Кремъл не е съгласен с твърденията на САЩ, че Русия води дипломатически войни, съобщават местни медии.

Вчера Москва наложи реципрочна мярка на САЩ. Русия обяви, че експулсира 60 американски дипломати и затваря консулството в Санкт Петербург.

Русия гони 60 американски дипломати, иска среща на ОЗХО

Русия гони 60 американски дипломати, иска среща на ОЗХО

В отговор на същите действия на САЩ

САЩ предприеха действията във връзка със случая "Скрипал". Великобритания обвинява Москва, че стои зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март. Според Лондон Русия е използвала химически агент новичок. Обединеното кралство експулсира 23-ма руски дипломати, а Москва, която категорично отрича обвиненията, предприе реципрочни действия. Близо 30 държави в знак на солидарност с Великобритания решиха да изгонят общо повече от 100 руски дипломати.

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

Затварят руското консулство в Сиатъл

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията на САЩ, че Москва води "дипломатически войни". 

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество

"Русия не е подпалила никакви дипломатически войни. От самото начало президентът Владимир Путин е и остава поддръжник установяването на добри отношения с всички държави, включително със САЩ. Русия никога не е била инициатор на санкции или експулсиране на дипломати", обясни Песков.

По думите му Русия предприема ответни мерки в отговор на неприятелски, неконструктивни и незаконни действия - в дадения случай е свързано с експулсиране на руски дипломати и закриване на консулско учреждение.

Ние не сме съгласни с тази оценка, отговори говорителят на коментар на Държавния департамент, че реакцията на Москва е "немотивирана".