Москва не си прави илюзии за взаимодействие със САЩ и не може да се говори за рестартиране на отношенията в настоящия контекст, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Москва чува сигналите на Вашингтон и правилните думи за важността на стабилните и предвидими отношения и изграждането на прагматичен диалог. "Всичко това съвпада с нашия подход. Ние не си правим илюзии за отношенията със Съединените щати и разбира се, сега не може да се говори за нулиране".

Русия може да помисли за изключване на САЩ от списъка на недружелюбните държави, ако съдържанието на политиката на Вашингтон спрямо Москва се промени към по-добро. "Ако нещо в съдържанието на американската политика в руска посока започне да се променя към по-добро, тогава можем да помислим за премахване на ограниченията. Правителството на Руската федерация, ако има основателни причини за това, може да вземе решения за промяна на списъка".

Рябков обясни, че не знае колко важно е изключването от списъка на недружелюбните държави за САЩ. "Досега не сме получавали искания за изключване на САЩ от списъка на държавите, извършващи недружелюбни действия. По един или друг начин критериите за изключване от този списък са поведението на властите на държавата и тяхната готовност да предприемат практически стъпки."

Русия е готова да премахне ограниченията, наложени на мисиите на САЩ в чужбина, но строго на реципрочна основа. "Ако американците са готови да нормализират функционирането на чуждестранните ни мисии в САЩ. Няма обаче такива признаци досега".

Рябков не е готов да прогнозира момента на завръщане на руския посланик Анатолий Антонов в САЩ. "Посланик Антонов продължава контактите както в правителствените структури, така и в обществени и политически кръгове. Тази работа изисква усилия и време и ние сме в тесен контакт с него. Все още не съм готов да предскажа дори приблизителните дати на завръщането му във Вашингтон".

ЕС: Списъкът на Русия с „неприятелски“ страни е акт на ескалация

ЕС: Списъкът на Русия с „неприятелски“ страни е акт на ескалация

Усилията на Москва да раздели ЕС са напразни…

Разширяването на списъка с недружелюбни държави е възможно, но Москва не иска този списък да стане безкраен, коментира Рябков.

"Списъкът на недружелюбните държави може да се разшири, въпреки че не бихме искали този списък на държавите да стане безкраен. Досега най-безумната, да речем, позиция в конфронтацията с нас е заета от Вашингтон и Прага

"Това, което виждаме в съответната държавна заповед е отражение на действителното състояние на нещата. Тук няма елемент на реторика".

Миналата седмица официално бе публикуван списък с недружелюбни чужди държави, одобрен от руското правителство. Включва само САЩ и Чехия. В документа се посочва, че Чехия ще може да наеме в своята дипломатическа мисия в Русия не повече от 19 работници - граждани на Русия и трети държави, а САЩ - нито един.

Чехия скастри Русия за списъка й с неприятелски страни

Чехия скастри Русия за списъка й с неприятелски страни

"Грешка е някогашни приятели да се превръщат във врагове"

САЩ използват ограничителните мерки, въведени от Русия в работата на дипломатическите мисии, като претекст за спиране на консулски услуги, Рябков.

"Многократно сме предупреждавали американците, че при липса на положителен отговор от тяхна страна на нашите предложения за това как да се оправят условията за функционирането на чуждестранните мисии, случаят може да вземе сериозен обрат. Американците използват тази ситуация като извинение, за да решат някакви свои проблеми, свързани с функционирането на консулските служби."

Въпреки натиска, упражняван върху руските мисии в САЩ, те от своя страна продължават да работят без ограничения за консулските служби. "Продължаваме, доколкото е възможно, да работим, без да намаляваме нивото на консулските услуги. Възнамеряваме да правим това и в бъдеще".

Според Рябков, САЩ биха могли да се въздържат да вземат решение за ограничаване на издаването на немигрантски визи и за намаляване на консулските служби, но американската страна не е готова за компромиси. "Засега не виждаме нищо в американските стъпки, освен демонстративни мерки. САЩ не се интересуват от удобството на хората да използват услугите и тук, и там".

САЩ: Русия отлага забраната за американското посолство да наема чуждестранен персонал

САЩ: Русия отлага забраната за американското посолство да наема чуждестранен персонал

Временно ще възобнови рутинните услуги за граждани на САЩ