Руското правителство възнамерява да отложи прилагането на забрана за посолството на САЩ да наема чуждестранен персонал, заяви в петък американското посолство в Москва, добавяйки, че временно ще възобнови рутинните услуги за граждани на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Миналия месец посолството заяви, че съкращава консулския персонал със 75% и че от 12 май ще спре да обработва неимигрантски визи за недипломатически пътувания, след като Кремъл обвини Вашингтон, че подклажда напрежение с "недружелюбни действия".

Посолството на САЩ в Русия съкращава персонала си със 75%

Посолството на САЩ в Русия съкращава персонала си със 75%

Спира неимигрантски визи, всеки американец с изтекла руска виза да напусне до 15 юни

"Руските власти уведомиха американското посолство в Москва, че възнамеряват да отложат забраната на американското посолство за наемане на чуждестранни работници. В резултат на това американското посолство в Москва временно ще възобнови нормалните услуги за граждани на САЩ, включително услуги, свързани с паспортите , консулски удостоверения за раждане в чужбина и ограничен набор от нотариални услуги", се казва в съобщението на американското посолство.

Посолството също така обяви, че ще продължи процеса на получаване на имигрантски визи при спешни случаи. В допълнение, дипломатическата мисия напомни за необходимостта гражданите на САЩ с изтекъл срок на виза да напуснат страната преди 15 юни, крайния срок, определен от руските власти, или да се свържат с местния офис на Министерството на вътрешните работи за удължаване разрешението им за пребиваване.

Русия експулсира дипломати на САЩ от Москва

Русия експулсира дипломати на САЩ от Москва

След спиране издаването на визи на руснаци, общо 10 американски дипломати трябва да напуснат до 21 май