Руските бойни инженери обезвредиха над 6000 взривни устройства в Нагорни Карабах, каза в четвъртък заместник-началникът на руския миротворен контингент Дмитрий Перепелкин, цити.

По думите му са проверени и 405 сгради за невзривени боеприпаси.

Военни лекари са оказали помощ на 558 местни жители, включително 67 деца.

Русия отрича за конфликт с азерски военни в Нагорни Карабах

Русия отрича за конфликт с азерски военни в Нагорни Карабах

Информацията, че руските миротворци са били обкръжени не била вярна

Над 490 сигнала за изчезнали лица са били получени на горещия телефон.

Информацията, че руските миротворци са били обкръжени от която и да е страна в спора за региона Нагорни Карабах, не е вярна, обяви по-рано руското министерство на отбраната пред репортери.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че Армения и Азербайджан са започнали размяна на военнопленници като част от постигнато споразумение с посредничеството на Русия.

С посредничеството на Русия Армения сключи споразумение с Азербайджан на 9 ноември след 6 седмици на ожесточени боеве за Нагорни Карабах.

Армения се съгласи да предаде три окръга около Карабах - Агдам, Лачин и Келбаджар - като част от споразумението, което спря офанзива на Азербайджан за връщане на територии, изгубени при войната с арменските сепаратисти през 90-те г. на миналия век.

Турция и Русия договориха обща мироопазваща мисия в Карабах.

Армения губи контрола върху седем окръга, които бяха превзети по време на войната преди около 30 г. Много граждани на Азербайджан, които тогава са били принудени да бягат, планират да се върнат.

Още 780 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

Още 780 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

Русия ръководи ескорта и предоставя хуманитарна помощ

След война през 90-те г. на миналия век, при която загинаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и съседните райони превзеха територията и обявиха независимост, която не е призната от международната общност, дори и от Армения.