Информацията, че руските миротворци са били обкръжени от която и да е страна в спора за региона Нагорни Карабах, не е вярна, каза руското министерство на отбраната пред репортери, цитирано от ТАСС.

29 задържани на пореден протест в Армения

29 задържани на пореден протест в Армения

Споразумението за Нагорни Карабах ядоса много арменци, които определят властите за предатели

По-рано медиите публикуваха изявление на арменския премиер Никол Пашинян, в което се казва, че руските мироопазващи войски са обкръжени от азербайджански сили в окръг Хадрут.

Подразделенията на руските мироопазващи сили в Нагорни Карабах изпълняват както обичайно своите задачи.

"Примирието се спазва по цялата линия", посочи агенцията. "Руският контингент поддържа постоянен контакт с генералните щабове на азербайджанските и арменските въоръжени сили, за да гарантира спазването на миротворческите задачи и да предотврати възможни инциденти", добави руското министерство на отбраната.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че Армения и Азербайджан са започнали размяна на военнопленници като част от постигнато споразумение с посредничеството на Русия.

Още 780 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

Още 780 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

Русия ръководи ескорта и предоставя хуманитарна помощ

С посредничеството на Русия Армения сключи споразумение с Азербайджан на 9 ноември след 6 седмици на ожесточени боеве за Нагорни Карабах.

Армения се съгласи да предаде три окръга около Карабах - Агдам, Лачин и Келбаджар - като част от споразумението, което спря офанзива на Азербайджан за връщане на територии, изгубени при войната с арменските сепаратисти през 90-те г. на миналия век.

Турция и Русия договориха обща мироопазваща мисия в Карабах.

Армения губи контрола върху седем окръга, които бяха превзети по време на войната преди около 30 г. Много граждани на Азербайджан, които тогава са били принудени да бягат, планират да се върнат.

След война през 90-те г. на миналия век, при която загинаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и съседните райони превзеха територията и обявиха независимост, която не е призната от международната общност, дори и от Армения.

Армения и Азербайджан започнаха размяна на военнопленници

Армения и Азербайджан започнаха размяна на военнопленници

44 арменски затворници са върнати с посредничеството на Русия

Позицията на Армения доведе до протести срещу премиера Никол Пашинян, когото протестиращите обявиха за предател.