Министерството на отбраната на Русия обвини САЩ в експерименти с хора в Грузия, информира РИА Новости.

При изпитания на препарат над граждани на Грузия, който според документи е произведен от компания на бившия военен министър на САЩ Доналд Ръмсфелд, е отнет животът на десетки хора, обяви ведомството.

Военното министерство уточни, че през декември 2015 г. са починали 24 души, а по-късно още 49.

Бившият министър на държавна сигурност на Грузия Игор Гиоргадзе заяви на пресконференция в Москва през септември, че се е обърнал с молба към президента на САЩ Доналд Тръмп да разследва дейността на лаборатории на американския политик Ричард Лугар до Тбилиси. Той смята, че там може да се провеждат смъртоносни експерименти с хора. Гиоргадзе разкри данни за смъртта на 30 души през декември 2015 г., които са лекувани в лабораториите от Хепатит C. През април и август 2016 г. са починали съответно още 30 и 13 души. Не се посочва причината за смъртта им, не е проведено и разследване. Иззети са нещата на починалите.

Според документите, получени от министъра, починалите са лекувани с препарата "Совалди" на американската компания "Gilead Science", която е собственост на Ръмсфелд.

Руското военно министерство е проучило резултатите от разследването на Гиоргадзе и е достигнало до заключение, че в лабораториите са провеждани експерименти с хора.

Ведомството отбелязва, че клиничните изследвания са провеждани в нарушение на международните стандарти. Допълва се, че в Русия няма жертви след употребата на "Совалди", което говори, че починалите са получили токсични препарати.