Русия обвини САЩ за неуспешния си опит на полигона Ньонокса край Северодвинск, при който се взриви ракета с ядрен двигател. Изпълняващият функциите на постоянен представител на Русия във Виена Алексей Карпов заяви, че ракетните изпитания са били свързани с разработването на оръжие заради излизането на САЩ от договора за ПРО през 2002 г.

Той отрече аварията да е свързана с ядрени изпитания и заяви, че няма отношение към договора за забрана на ядрените опити.

"Изпитанията, които се провеждаха на военния полигон край Северодвинск на 8 август бяха свързани с разработването на оръжие, което ние бяхме принудени да започнем да създаване като една от ответните мерки във връзка с едностранното излизане на САЩ от Договора за ограничаване на системите за ПРО през 2002 г." - коментира Карпов.

Руските власти признаха за радиацията в Северодвинск

Руските власти признаха за радиацията в Северодвинск

Радиоактивни изотопи на стронций, барий и лантан...

Той заяви също, че няма никаква опасност за населението вследствие на взрива край Северодвинск. По думите му, радиационният фон е с нормални стойности.

Руските власти до момента не са дали обяснения точно какво оръжие е изпитвано на полигона Ньонокса.

Първоначално руското военно министерство заяви, че става дума за изпитания на двигател с течно гориво. След това от компанията "Росатом" обявиха, че е изпитвана ракета с "радиоизотопно захранване".

Припомняме, Москва отказа да допусне международни инспектори от Организацията на Договора за забрана на ядрените изпитания да разследват инцидента на руска територия.

„Новая газета“: Жертвите в Архангелск са 7, властите крият информация

„Новая газета“: Жертвите в Архангелск са 7, властите крият информация

Неуспешен опит с ракета "Буревестник"...

Непосредствено след взрива в Северодвинск беше отчетено 16-кратно покачване на радиационния фон. Часове по-късно експерти направиха предположение, че се е взривил опитен образец на ракета "Буревестник", чието създаване беше анонсирано от руския президент Владимир Путин през март 2012 г. Според специалистите, подобен скок в радиационния фон може да се обясни с взривяване на ракета с ядрен двигател.

Норвежки учени: При ракетния опит край Северодвинск е имало два взрива

Норвежки учени: При ракетния опит край Северодвинск е имало два взрива

Руското военно министерство не коментира…

Според различни данни, загиналите при взрива са между 7 и 15. По данни на правителството на Архангелска област, над 100 души са били в контакт с пострадалите при взрива на полигона Ньонокса, докато са им оказвали помощ. Медицинските екипи не са били предупредени, че им водят пациенти с радиационно облъчване. Според събеседник на "Новая газета", кръвта на тримата приети в областната болница буквално се е "сварила" за няколко часа, което говори за чудовищни нива на облъчване. Направен е опит пациентите да бъдат транспортирани до Москва, но двама от тях са починали още по пътя към летището. Те не са включени в

Проф. Касчиев: Ракета като взривената край Архангелск разпръсва радиация по цялата си траектория

Проф. Касчиев: Ракета като взривената край Архангелск разпръсва радиация по цялата си траектория

Кремъл прикрива истината… ...