Народът на Афганистан никога няма да забрави прекрасната организация на НАТО. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Захарова написа позицията в своя канал в Telegram във вторник.

"Струва ми се, че те също няма да забравят него и прекрасната му организация. Никога. Да перифразираме Пушкин: най-мръсната подлост е най-мръсният пример", написа Захарова.

Повод за коментара ѝ стана вчерашното изявление на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Той настоя, че летището в Кабул трябва да остане отворено и се зарече да не бъдат забравени афганистанците, изоставени след напускането на американските и съюзническите сили.

Столтенберг призова за обединено НАТО заради Афганистан и срещу Русия и Китай

Столтенберг призова за обединено НАТО заради Афганистан и срещу Русия и Китай

Приветства готовността на съюзниците да приемат афганистанците, които подкрепят алианса

"От съществено значение е да запазим летището отворено както за да дадем възможност за хуманитарна помощ за афганистанския народ, така и за да сме сигурни, че можем да продължим да извеждаме хора - онези, които са искали, но не бяха в състояние да участват във военната евакуация", отбеляз той в интервю за "Франс прес".

"Няма да ги забравим", увери Столтенберг.

Столтенберг се закле, че съюзниците ще поддържат дипломатически натиск върху талибаните да позволят на оставащите афганистанци и техните семейства, които са работили в помощ на усилията на Запада и сега се чувстват в риск, да напуснат страната.