Данни от прихванати дронове потвърждават участието на САЩ и Полша в подготовката на терористични атаки на руска територия. Това разкри източник от руските служби за сигурност пред ТАСС.

"Съответните агенции на Руската федерация анализираха електронните компоненти на прихванатите безпилотни летателни апарати, използвани от Украйна за атаки срещу руски инфраструктурни обекти - по-специално в Севастопол, Крим, Курска, Белгородска и Воронежка област", посочи той.

Според оценките на специалистите редица факти "потвърждават прякото участие на САЩ и Полша в масираната военно-логистична подкрепа на киевския режим в подготовката и осъществяването на съвместни терористични атаки на територията на Русия".

Пристанището в Севастопол е отразило най-голямата атака с дронове
Обновена

Пристанището в Севастопол е отразило най-голямата атака с дронове

В града няма жертви и разрушения

Отбеляза се, че "авиониката и станциите за управление на дроновете са произведени от американската компания Spektreworks, извършила първоначалната настройка и проверка на дронове на летище Скотсдейл в Аризона".

Освен това съответните агенции посочиха, че "окончателното сглобяване и летателните изпитания на тези дронове са извършени на полска територия, близо до летище Жешов, използвано от САЩ и НАТО като основен възел за доставки за украинските въоръжени сили".

Допълва се, че инсталирането на полезния товар е било извършено близо до Одеса и Кривой Рог.

През септември Украйна официално пое отговорност за поредицата от удари срещу руски военни бази на анексирания полуостров Крим, включително и за взривовете на летище "Саки" през август.

Месец по-късно топлоелектрическа централа на анексирания от Русия Крим беше атакувана с украински дрон.

В края на октомври проруските власти на анексирания Севастопол съобщиха, че украинските въоръжени сили са предприели най-мащабната атака в града от началото на войната.

Украйна официално пое отговорност за ударите срещу руски бази в Крим

Украйна официално пое отговорност за ударите срещу руски бази в Крим

Потвърждението направи главнокомандващият на украинските въоръжени сили