Русия с призив към САЩ да разменят затворници. Москва поиска от Вашингтон да освободи руския пилот Константин Ярошенко и предложи размяна на затворници с американците, като е готова да освободи в замяна всеки американски гражданин, задържан в Русия, съобщава "Интерфакс", предаде "Ройтерс".

Ярошенко е пилот, който излежава 20-годишна присъда в САЩ за заговор за трафик на кокаин в страната. Той беше арестуван от американски специални части в Либерия през 2010 г.

"Освободете Ярошенко, разменете го за американец или американци, които излежават присъдите си тук", призова заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Той не спомена конкретни имена на американски граждани, които са задържани в Русия.

Вероятно при евентуална размяна може да бъде включен и бившият американски пехотинец Пол Уилън, който е задържан от руснаците по обвинения в шпионаж. Уилън, който притежава британски, американски, канадски и ирландски паспорт, беше задържан в хотелска стая в Москва на 28 декември 2018 г.

Днес посолството на САЩ обяви, че е поискало от руското правителство да позволи независима оценка на състоянието на Уилън, но Москва отхвърли молбата.

Рябков също призова САЩ да върнат конфискуваното руско дипломатическо имущество като първа стъпка към разведряване на отношенията между двете държави.

Дипломатът отправи призивите няколко дни след разговорите между Доналд Тръмп и Владимир Путин в кулоарите на Г-20 в японския град Осака.