Русия призова САЩ да се откажат от едностранните си санкции срещу Иран на фона на пандемията на коронавирус, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от "Спутник".

"Ние призовахме и призоваваме САЩ да се откажат от нечовешката практика да прилагат едностранни санкции срещу Иран, който има остър недостиг на средства за решаване на спешни здравословни проблеми при сегашната ситуация на разпространението на коронавируса", каза Рябков.

Дипломатът добави, че Вашингтон знае разликата между еднократните доставки на хуманитарна помощ и липсата на способността на Иран да получава приходи от износ, които са важни за финансирането на съответните програми, поради много години на безпрецедентния натиск на САЩ от сурови санкции.

САЩ налага нови санкции, свързани с Иран
Обновена

САЩ налага нови санкции, свързани с Иран

Срещу пет фирми в ОАЕ

"Въпреки това американските служители, включително висшите, не пренебрегват очевидното изкривяване на този безспорен факт, преследвайки собствените си геополитически цели, които разбираме", добави Рябков.

По-рано тази седмица Пекин призова САЩ да отменят санкциите срещу Техеран, тъй като те възпрепятстват усилията на страната да овладее огнището.

Повече от 270 000 души са заразени с коронавирус в световен мащаб с над 11 000 смъртни случая. Иран е четвъртата най-силно засегната страна с повече от 20 000 регистрирани случая и 1556 смъртни случая.

Сандърс: Да се вдигнат санкциите срещу Иран

Сандърс: Да се вдигнат санкциите срещу Иран

Заради високия брой жертви на коронавирус