Европейските страни представляват "заплаха" за Русия, каза Кремъл, след като Чехия предупреди, че страните от НАТО се готвят за "конфликт с висока интензивност" с Москва, пише "Нюзуик".

"Не Русия заплашва Европа, а Европа представлява заплаха за Русия", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в коментари към журналиста на руската държавна медия Павел Зарубин, публикувани онлайн в четвъртък.

Коментарите на Песков идват, след като чешкият президент Петр Павел каза, че Русия е най-значимата заплаха, пред която са изправени четирите бивши съветски европейски и натовски страни, събрани в Прага в сряда.

По време на среща на върха с Полша, Унгария и Словакия - общо известни като Вишеградската група - чешкият лидер беше цитиран в руските медии, като каза, че европейските военни се готвят за "конфликт с висока интензивност" с Москва в резултат на руската инвазия в Украйна. Newsweek се свърза с чешкото правителство, за да потвърди тези забележки.

Чехия, заедно с Полша, са твърди поддръжници на военните усилия на Украйна срещу Русия. Чешката република насочи военна помощ към Украйна, включително оръжия и основни бойни танкове, докато Полша и Словакия бяха първите страни от НАТО, които обявиха, че ще предоставят на Украйна самолети през март 2023 г.

НАТО призова членките си за по-малко бюрокрация и по-добра инфраструктура

НАТО призова членките си за по-малко бюрокрация и по-добра инфраструктура

Москва не трябва да си мисли, че Алиансът не е подготвен

Въпреки това новото правителство на Словакия, водено от премиера Роберт Фицо, обяви, че ще спре военната помощ за Украйна, а унгарският премиер Виктор Орбан многократно критикува европейската помощ за Киев. Орбан се срещна с руския президент Владимир Путин през октомври. Въпреки това, говорейки на пресконференция в сряда, Павел каза, че четирите страни "всички са се съгласили, че е в наш непосредствен интерес Украйна да успее", според "Асошиейтед прес".

Докато налива военна помощ в Украйна, НАТО се пази от ескалация на изтощителната война и внимава да не се ангажира директно с Москва. Страховете от разширяване на конфликта са широко разпространени и ако войната включва настоящ член на НАТО, алиансът ще бъде задължен да отговори колективно.

По-рано тази седмица полският президент Анджей Дуда каза, че ако Русия не бъде победена в Украйна, "тя ще атакува отново".

"Нямаме съмнение, че днес Украйна е мястото, където съдбата на нашата сигурност е заложена на карта", каза той в коментари, предадени от полската информационна агенция ПАП.

Украинският президент Володимир Зеленски позиционира Украйна като пазач на европейската сигурност, като каза в началото на октомври, че европейските нации могат да помогнат да се гарантира, че "дрон, танк или друго руско оръжие няма да удари никой друг в Европа".

"Присъствието на Русия, нейните военни или подставени лица на територията на всяка друга страна е заплаха за всички нас", каза той. "Трябва да работим заедно, за да изтласкаме Русия от територията на други страни".

Украйна е пред разгром

Украйна е пред разгром

Поражение на Украйна заради липсата на западна мобилизация обаче би имало много сериозни последици и няма много време за европейско пробуждане