Москва се надява, че с идването на власт на американския президент Джо Байдън ще започне нова глава в развитието на руско-американските отношения, заяви в четвъртък руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Току-що се върнах от инаугурацията, изслушах внимателно речта на Байдън, естествено потърсих нещо във връзка с външната политика, предимно Русия. Бих искал да вярвам, че нова глава в развитието на Съединените американски щати започва днес и, разбира се, че започва нова глава в развитието на руско-американските отношения. Многократно сме говорили за това".

Антонов отбелязва, че руската страна се е запознала с позициите на кандидати за ключови постове в администрацията на Байдън. "Вчера прекарахме целия ден пред телевизорите, слушахме номинираните и кандидатите, бяхме затрупани с информация, с различни подходи. Не мога да кажа, че намерихме много положителни неща в изказванията на кандидати за високи постове в администрацията на САЩ".

"Бих казал: нека почакаме малко. Едно е - обещания, публично говорене и друго - реалните проблеми, реална работа, която администрацията ще трябва да свърши от днес."

Според Антонов, Русия е разработила специфична програма за развитие на отношенията със САЩ въз основа на опита от миналото взаимодействие с американската администрация.

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Политиката на Русия

"Имаме конкретна програма за действие, имаме конкретна програма за развитие на отношенията със Съединените американски щати. Моите колеги и аз в (във Вашингтон) и нашите колеги от Москва внимателно анализирахме какво е направено, какво не се е получило и от какво е нубно да направим", каза той.

Антонов подчерта, че Русия и САЩ са еднакво заинтересовани от развитието на отношенията. "Имаме положителна програма, енергична и настъпателна програма. В зависимост от начина, по който се развиват руско-американските отношения, може да има буря или, напротив, времето ще бъде спокойно в международните отношения."

Взаимодействието на двете страни не се ограничава до темата за разширяване на Договора за мерки за допълнително намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (Нов СТАРТ). Освен това, според Антонов, има много други общи проблеми, като например борбата с пандемията на коронавируса, проблемът с развитието на Арктика, изследването на космоса, борбата с тероризма, както и сътрудничеството в областта на климата.

"Нашият екип има за цел да се срещне с екипа на Байдън, да говори за конкретни случаи, да изхвърли всякакви пропагандни клишета. А именно, да помисли какво трябва да се направи за подобряване на международната сигурност и за да ни е по-лесно да се справим с общи предизвикателства", подчертава той.

Русия иска удължаване на Нов СТАРТ със САЩ

Русия иска удължаване на Нов СТАРТ със САЩ

Русия и руският президент подкрепят запазване на това споразумение