Телевизионния канал "Звезда", който е собственост на руското военно министерство, публикува видео от тренировъчни полети в близкия космос на изтребители-прехващачи МиГ-31БМ на висока надморска височина на морската авиация на Тихоокеанския флот на Русия, съобщават руските медии.

На кадрите, заснети от пилотската кабина, се вижда излитането, набирането на височина, както и полета в стратосферата. Пилотите са отработвали елементи от прехващане на "нарушител" във въздушното пространство на Русия.

"За първи път във въздушни боеве на практически таван взеха участие нови модернизирани изтребители-прехващачи МиГ-31БМ на висока надморска височина", уточниха от пресслужбата на Източния военен окръг.

Полетът е бил осъществен на надморска височина от над 20 хил. метра със скорост 2 500 км/ч.

МиГ-31 е двуместен свръхзвуков изтребител-прехващач за всякакви атмосферни условия с далечен обсег на действие. Предназначен е за прехващане и унищожаване на въздушни цели на изключително малки, малки, средни и големи височини, в обикновени и сложни метеорологични условия, когато противникът използва активни и пасивни смущения на радарите.

МиГ-31БМ е модернизирана версия на самолета, снабдена с нова система за управление на въоръжението и по-модерен радар.