Москва разглежда забраната за излъчване на телевизионния канал Russia-RTR в Латвия като изцяло политическо решение, което грубо нарушава задълженията на Рига да гарантира свободата на словото. Това се посочва в коментара на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова в понеделник, цитиран от ТАСС.

"Считаме решението на латвийските власти да забранят излъчването на телевизионния канал Russia-RTR за една година като политически демарш, който грубо нарушава международните задължения на Рига за осигуряване на свобода на словото и плурализъм на мненията", се казва в документа. Призоваваме специализираните международни организации и общността за правата на човека да реагират правилно на репресивната политика на Латвия в областта на медийното регулиране, както и на двойни стандарти за гарантиране правата на чуждестранните медии и техните собствени граждани", каза още Захарова.

Припомняме, че в началото на февруари, латвийският кабелен оператор Tet обяви, че ще прекрати ретранслацията на най-големите руски телевизионни канали - ПБК (ретранслатор на програмата на руската държавна телевизия Първи канал в прибалтийските страни), "НТВ Мир", Рен ТВ Балтия", "Кинокомедия" и "Киномикс".

Латвия бори руската дезинформация за ваксините с реклами на руски език

Латвия бори руската дезинформация за ваксините с реклами на руски език

Латвия е извършила едва 15 756 ваксинации

"Заради неясноти в правата да представляват каналите и безпокойство относно спазването на санкционния режим, телекомуникационната компания Tet ще спре да ретранслира телевизионните канали ПБК, "НТВ Мир", "Рен ТВ Балтия", "Кинокомедия" и "Киномикс", като ги заменя с други, еквивалентни канали", се посочва в съобщението на кабелния оператор.

Tet са изпратили запитвания до разпространителя на телевизиите в Латвия TEM LV за правата за ретранслация на тези канали, но не могли да получат юридически обосновано обяснение.

По-рано прокурорът на окръжния съд в Рига Алдис Лсманис обвини Олег Солодов и колегата му Маргус Мерим, които са съсобственици на компанията Baltijas mediju alianse, в състава на която влиза TEM LV, за нарушаване на международния режим на санкции срещу Русия.

Tet е най-големият оператор на кабелна телевизия в Латвия, като 51% от акциите на компанията са собственост на латвийската държава.

В Латвия осъдиха на 15 г. затвор служител, шпионирал за Русия

В Латвия осъдиха на 15 г. затвор служител, шпионирал за Русия

Олег Бурак беше задържан през есента...

Припомняме, че спирането на програми бе поредният ход в конфликта между двете държави.