Русия уволни служители, които са допуснали бивш чиновник в Кремъл и предполагаем информатор на ЦРУ да напусне страната, информира "Ройтерс", позовавайки се на "Интерфакс".

Американски медии съобщиха, че информатор на ЦРУ в руското правителство е изтеглен и укрит в САЩ през 2017 г.

Руският всекидневник "Комерсант" пише, че руският служител е Олег Смоленков. Той е изчезнал със съпругата си Антония и трите си деца по време на ваканция в Черна гора през юни 2017 г. Вестникът показа снимка с къща, която е закупена от семейството със същите имена в Стафорд, Вирджиния, на 65 километра от Вашингтон.

Обрат: Предполагаемата "къртица" на САЩ в Русия е работила в Кремъл

Обрат: Предполагаемата "къртица" на САЩ в Русия е работила в Кремъл

Олег Смоленков бил уволнен преди няколко години

Кремъл потвърди, че Смоленков е работил в руската президентска администрация, но е уволнен през 2016/2017 г. и не е заемал висш пост. Според документи, разгледани от "Ройтерс", Смоленков е бил главен съветник на Юрий Ушаков - съветникът на Владимир Путин по външнополитически въпроси.

Вчера Москва разкри, че е поискала от САЩ чрез Интерпол да потвърди местоположението на руснака.

"Интерфакс" информира, позовавайки се на източник, че семейството на Смоленков е нарушило правилата с ваканцията си в Черна гора, тъй като по това време е било забранено на руски държавни служители да посещават балканската държава.

Русия отрича предполагаема "къртица" на САЩ да е работила в Кремъл

Русия отрича предполагаема "къртица" на САЩ да е работила в Кремъл

ЦРУ също отхвърли информациите в медиите

Скоро след изчезването на Смоленков през юни 2017 г. съответните правоприлагащи агенции започнаха разследване, което показа, че служителите са позволили на чиновника в президентската администрация и семейството му да нарушат забраната за пътуване с ваканцията в Черна гора, заяви източникът пред "Интерфакс".

Забраната е въведена през пролетта на същата година.

Действията на отговорните лица се определят като небрежни. Някои от тях са наказани, включително има уволнени, съобщи източникът и добави, че по-късно е станало ясно, че Смоленков е избягал.