Русия е обвинявана, че възпрепятства разследване за пране на пари във Великобритания, пише "Гардиън".

Обединеното кралство среща проблеми при опитите си да спре прането на пари на потенциално големи суми в страната, защото разследванията са възпрепятствани от руските власти, каза Дейвид Литъл, директор на звеното за борба с финансовите измами към Националната агенция за борба с престъпленията.

Според Централната банка на Русия изнесените капитали от държавата по време на управлението на Владимир Путин надвишават 1 трилион долара.

Литъл поясни, че са разтревожени от количеството пари, внасяно в Обединеното кралство. Той подчерта, че Лондон първо не знае за какви конкретни суми става въпрос и откъде точно идват тези пари.

Не си сътрудничим достатъчно с руската страна. Те не желаят да ни съобщят дали парите са от незаконна дейност, добави той.

По думите му екипът му разменя информация с руския отдел за борба с финансовите престъпления.

Но Литъл намекна, че обтегнатите дипломатически отношения между Великобритания и Москва и мъглявата вътрешна политика в Русия правят невъзможно проследяването на парите.

Вчера "Гардиън" разкри, че в Източна Европа се разследва как най-малко 20 милиарда долара са изнесени от Русия за период от четири години от 2010 г.

Детективи разкриха схема за пране на пари, наречена "Global Laundromat", която е ръководена от руски престъпници, които имат връзки с правителството и с бившото КГБ.

Британското издание се е сдобило с документи, които показват, че регистрирани във Великобритания фирми са играели важна роля в мрежата за пране на пари.

Документите също разкриват подробности за около 70 000 банкови транзакции, включително 1 920 във Великобритания и 373 в САЩ.

Информацията се предполага, че е част от доказателства, които са събрани при разследване на полицията в Молдова и Латвия.