Търговски сателити на Съединените щати и техните съюзници могат да станат легитимни цели за Русия, ако бъдат включени във войната в Украйна. За това предупреди високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС.

Квазицивилната инфраструктура може да бъде легитимна цел за ответен удар, посочи Константин Воронцов, заместник-директор на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на външното министерство.

Той уточни, че става въпрос за участието във въоръжени конфликти на компоненти от гражданската космическа инфраструктура, включително търговската, на Съединените щати и техните съюзници.

Войната в Украйна взе десетки хиляди жертви, отслаби икономическото възстановяване на света след пандемията от COVID-19 и предизвика най-сериозната конфронтация със Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Само три дни след началото на руската агресия в Украйна милиардерът Илон Мъск предостави безплатно за сметката на компанията си SpaceX, терминали Starlink на украинската армия.

Мъск отрича Пентагонът да му плаща за Starlink в Украйна

Мъск отрича Пентагонът да му плаща за Starlink в Украйна

SpaceX е похарчила 80 млн. долара, за да поддържа сателитен интернет в страната