Руски изтребител МиГ-31 е бил изпратен, за да съпроводи американски разузнавателен самолет над Тихия океан, приближаващ се към руската държавна граница, съобщиха от руския Тихоокеански флот, цитирани от "Интерфакс".

"Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушната цел като стратегически разузнавателен самолет RC-135 на военновъздушните сили на САЩ и го съпроводи над Тихия океан", уточни пресслужбата на руския тихоокеански флот.

"След като чуждестранният военен самолет се отдалечи от руската държавна граница, руският изтребител се завърна благополучно в базата си. Полетът на руския изтребител беше извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство", увериха руските военни.

RC-135, приближаващ се към държавната граница на Руската федерация, е бил установен от руските средства за контрол на въздушно пространство над неутралните води на Тихия океан. За съпровождането на американския разузнавателен самолет във въздуха е бил вдигнат изтребител МиГ-31 на дежурните сили на ПВО на Източния военен окръг, допълниха руските военни.

Военното министерство на Русия съобщи за излитания на МиГ-31 за съпровождане на американски разузнавателни самолети над Тихия океан на 10 и 16 април. На 19 април МиГ-31 излетя, за да "прехване" патрулни самолети на американския флот и норвежките ВВС над Баренцово море.

Свръхзвуковият МиГ-31 е предназначен за продължително патрулиране и борба с разузнавателни самолети на голяма надморска височина, стратегически бомбардировачи и нисколетящи цели. Самолетът е способен да поразява едновременно шест и да проследява до 10 въздушни цели. Руските въоръжени сили получават модернизирани самолети МиГ-31БМ.

МиГ-31 на Русия пресреща разузнавателен самолет на САЩ над Тихия океан

МиГ-31 на Русия пресреща разузнавателен самолет на САЩ над Тихия океан

Стратегически разузнавателен самолет RC-135