Русия приветства срещата на върха между двете Кореи като "много положителна новина", подчертавайки, че прекият диалог между двете държави на Корейския полуостров е обещаваш, съобщават световни агенции.

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея, отказва се от ядрените оръжия

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея, отказва се от ядрените оръжия

След преговори със САЩ и Китай

"Това е много положителна новина", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като лидерите на КНДР и Република Корея проведоха историческа среща на границата, която разделя двете държави.

Днес ние видяхме, че този пряк диалог се проведе и има положителни перспективи, добави той, хвалейки резултатите от разговорите.

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея
Обновена

Историческо стъпване на Ким Чен-ун в Южна Корея

"Нека построим един по-добър свят"

И от двете страни може да се види воля за споразумение, включително най-важното нещо - воля да започне и продължи диалогът. Това е положителен факт, подчерта Песков.

Москва ще приветства всяка нова среща, отговори той на въпрос за планираните разговори между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун.

В същото време руското външно министерство заяви, че Москва е готова да съдейства за сътрудничество между Севера и Юга, включително в областта на железопътния транспорт и енергетиката.

По-рано днес Ким Чен-ун и Мун Дже-ин проведоха историческа среща, която е първата на най-високо ниво между двете държави от 2007 г. Те се съгласиха да подпишат мирен договор за официално прекратяване на Корейската война (1950-1953) до края на годината. Също така постигнаха съгласие за пълно ядрено разоръжаване на полуострова.