Руска атомна подводница изплава с отказал двигател във водите на Дания. Датският флот описва ситуацията като драматична, когато голямата подводница "Орел" от клас "Оскар-II" се носела с 1,5 възела към остров Сежеро, подготвили се за теглене, но два руски военни кораба пристигат на помощ, съобщава Barents Observer.

Информацията в датските медии не е вярна, коментира руски военен източник пред "Спутник". "Съобщенията от датските медии, че ядрената подводница "Орел" е загубила скорост при преминаване през зоната на Балтийския проток на 30 юли, не отговарят на реалността", обяснява източникът и допълва, че подводницата е преминала проливите като част от група на руския Северен флот и сега "изпълняват редовните си задачи".

Barents Observer съобщава, че руската подводница е плавала заедно с военноморския буксир "Алтай" и ракетен миноносец и кораб за борба с подводници "Вицеадмирал Кулаков" в транзит между флота от Санкт Петербург към полуостров Кола, когато се появяват проблеми със задвижването и започва дрейф.

Инцидентът е станал на 30 юли в оживените води източно от втория по големина град в Дания, Архус. "Орел" и двата други кораба на Северния флот са плавали няколко часа по-рано под моста на Големия поясен мост по пътя от Балтийско море към Скагерак.

Близо 30-годишната подводница от клас "Оскар-II" се задвижва от два ядрени реактора и обикновено е въоръжена с крилати ракети и торпеда. Класът е известен с ужасяващия инцидент с "Курск" на 12 август 2000 г., когато експлозия в торпедното отделение взриви предната част на подводницата, която потъна и уби всички 118 членове на екипажа на борда по време на учение в Баренцово море.

"Орел" е една от трите останали атомни подводници от клас "Оскар-II" в Северния флот, всички базирани на полуостров Кола.

20 г. от трагедията с "Курск"

20 г. от трагедията с "Курск"

АФП ни връща към най-голямата военноморска катастрофа

Както обикновено, когато корабите на руския флот преминават през териториални води на Дания, датският флот е нащрек. Патрулният кораб HDMS Diana ескортира руската подводница и военните кораби. На страницата си във Facebook екипажът описва ситуацията като драматична.

"Ескортът от Балтийско море ще остане в историята както драматичен, така и вълнуващ, тъй като атомната подводница "Орел" клас "Оскар-II" имаше проблеми със задвижването и изплава във водите при Сежеро, където се носеше с 1,5 възела към острова", пише екипажът на датския патрулен кораб.

Те описват подробно, като обясняват как виждат членовете на екипажа, излезли на предната палуба на "Орел", всички носещи спасителни жилетки.

Буксирът на Северния флот "Алтай" се приближи и бяха подготвени въжета за теглене на голямата подводница. MDMS Diana предложи помощ, но такава помощ бе "учтиво и без изненада отказана", пише датският флот.

Радиокомуникацията не се осъществяваше директно с подводницата, но бе отговорено от екипажа на руския миноносец "Вицеадмирал Кулаков". След известно време руската подводница успя да се задвижи отново и всички съоръжения за теглене бяха свалени.

"От HDMS Diana внимателно проследихме ситуацията на подводницата и мисълта ни бързо се насочи към филма "Ловът на Червения октомври", когато видяхме всички хора на палубата на подводницата", каза екипажът на датския патрулен кораб и добави: "Много е вълнуващо да станете свидетели толкова близо."

Военни кораби на Русия следят бойна група на НАТО в Баренцово море

Военни кораби на Русия следят бойна група на НАТО в Баренцово море

Три разрушителя на САЩ и британска фрегата

Руският флот не е публикувал официална информация защо подводницата е на повърхността или дали инцидентът е свързан с работата на ядрените реактори или други части на спомагателните системи. Пресслужбата на Северния флот няма право да говори директно с чуждестранни медии, включително Barents Observer.

Тъй като задвижването на атомната подводница е възстановено навреме, избегната е по-голяма авария, корабите на руския флот продължават към Скагерак и водите между Дания и южния край на Норвегия.

Първоначално подводницата е плавала над водата, но сега е потопена под вода, съобщиха от Норвежкия съвместен щаб пред Barents Observer.

Норвежците следят отблизо руските военни кораби, които сега плават на север към родните бази на Северния флот на полуостров Кола. "Винаги е тревожно, когато кораб от този тип има проблеми със задвижването", коментира говорителят майор Елизабет Айкеланд от Съвместния щаб.

Тя обяснява, че е нормално руските подводници по време на такива транзити между флота да бъдат последвани от собствена поддръжка и помощни кораби. "Но също така очакваме руските власти да се свържат с нас, ако отново имат проблеми с този или други кораби във води в близост до Норвегия", подчертава майор Айкеланд.

Освен ядрената подводница "Орел", няколко други бойни кораба от Северния флот в момента плават на север след участие във военноморски парад до Санкт Петербург на 25 юли.

Русия ще строи стратегически ядрени подводници

Русия ще строи стратегически ядрени подводници

Решението е на Кремъл

В момента извън Норвегия се намират двете атомни подводници "Вепр" и "Княз Владимир". Докато "Вепр" е многоцелевa подводница от клас "Акула", "Княз Владимир" е най-новата с балистични ракети в Северния флот от клас "Борей".

Корабите в групата включват големия ракетен есминец "Адмирал Устинов", есминецът "Вицеадмирал Кулаков" и новата фрегата "Адмирал Касатонов".

Дизелово-електрическата подводница от клас "Кило" "Владикавказ" също отплава към родната си база в Полярни. Последен от Балтийско море излиза големият десантен кораб "Петър Моргунов".

Както бе съобщено по-рано от Barents Observer, Северният флот заяви, че ВМС ще провеждат бойна подготовка и учения, докато пътува.

"По време на прехода към бази за постоянно разполагане корабите на Северния флот ще изпълняват набор от бойни учебни мисии като част от различни военноморски формирования, които ще бъдат сформирани с цел провеждане на редица тактически учения", съобщиха от пресслужбата на Северния флот.

Майор Елизабет Айкеланд коментиеа, че въоръжените сили на Норвегия наблюдават руската военноморска група. "Досега не е извършвана никаква дейност освен транзитно плаване", казва тя. Говорителят не уточни сегашното положение на руските кораби, но обясни, че "те се движат по западното крайбрежие на Норвегия".

Понастоящем Русия не е издала активен NOTAM (Известие до авиацията) за стрелба с оръжия в Норвежката икономическа зона. В актуализирана новина от 2 август пресслужбата на Северния флот казва, че военноморските групи, които в момента плават от Санкт Петербург, ще "продължат да разработват планирани задачи за бойно обучение ... и ще проведат поредица от всеобхватни учения за отбрана и спасяване".

Руско-норвежки екип отчете радиационен теч от съветска подводница, потънала 1989 г.

Руско-норвежки екип отчете радиационен теч от съветска подводница, потънала 1989 г.

"Комсомолец" е на около 1700 метра дълбочина, освен ядрен реактор в нея има и две ядрени бойни глави